Šance pro rybíz!

Chudák rybíz, říkám si vždycky při pohledu na obsypané keříčky u rodičů na zahradě. Nejméně polovina rybízových hrozínků zůstane na větvičkách – no aspoň mají ptáčci na podzim co uzobávat. Rybízových marmelád se totiž nikdy nesní tolik jako malinových a jahodových. Borůvkový koláč z plechu zmizí vždycky rychleji než jeho rybízový kolega.  A šťávu chtějí všichni stejně raději z černého.

broskovanalzicce

Rybíz je popelka českých zahrádek. Chápeme ho jako retro, přitom v zahraničních kuchařkách je červený rybíz překvapivá exotika. Každopádně jde o držák, co plodí a plodí. Jenže není sladký jako sousedka malina jahodová ani tak populární jako srstka. Anrešt, pochopitelně. Ani já nechodím na zahradu uzobávat rozkošnicky bobulky, nekoupím si na farmářském trhu vaničku a nenasoukám jí do sebe pokoutně už v tramvaji. Rybízu na chuť se musí přijít. Ovšem v dezertech dokáže být nepřekovatelný. A pěkně zahraje i ve zmrzlině. Mou oblíbenou je smetanová s rybízem. Jemná smetana vyladí šťiplavý rybíz do svěží kombinace.  A hit číslo dva, broskovová říznutá rybízem. Ještě ji možná stihnete.

broskvenavetvi Broskvová zmrzlina, jak už jsem několikrát psala, bývá často fádní. Omamné sladkosti broskví či nektarinek chybí nějaký kyselejší tón. A to je úkol pro rybíz. Na broskvovo-rybízovou si připravte:

  •  Přibližně kilo broskví nebo nektarinek
  • 160 ml vody
  • 160 gramů cukru
  • lžíci Amaretta nebo Barbera (mandlový likér)
  • cca 200 gr rybízu

brokvesmes

Broksve nařízněte do kříže, spařte pod vroucí vodou a rychle zchlaďte. Tak půjdou snadno oloupat. Zbavte je pecky a vložte do hrnce. Přidejte vodu, zasypte cukrem a společně provařte, dokud broskve zcela nezměknou a cukr se nerozpustí. Deset minut by mělo stačit. Nechte vychladnout, rozmixujte. Mezitím si připravte rybíz. Bobulky otrhejte a zpasírujte na nejjemnějším sítku. Pokud nemáte pasírku, je třeba nechat rybíz asi také trochu povařit, jinak by nešel pořádně protřít přes síto, ale pokud to jde, preferuji čerstvou rybízovou šťávu. Dobře zamícháme do broskvové směsi a chuťově vyladíme nějakým mandlovým likérem. Je možné přidat i pár kapek citronu, ale rybíz by měl kyselost obstarat sám.

broskvevmise

(Pořád rybíz ne-e? Nahraďte ho malinami, bude to skvělé, ale radím vám dobře – Dejte šanci rybízu!)

6 komentářů u „Šance pro rybíz!

  1. Tak to je recept, který mi přímo hraje do noty! Tchyni právě dorzváají nádhrné broskve a rybízu mají na keříčcích stále ještě dost. Takže po víkednu se do téhle dobroty pustím (do té smetanové, i do broskvovo-rybízové). Chvála rybízu!

  2. Zdravíčko, jsem váš velký fanda a každý článek hltám jako divý 😀 Rybízu mám docela dost zmražené takže bych se do toho i pustil ale tento týden jsem dělal (pokoušel dělat) Belini sorbet, takže broskve byli, chtěl bych poprosit o ten první hit – rybízová smetanová, pokud už je někde na blogu zveřejněná tak se omlouvám, ale nenašel jsem ji.

    • Přiznávám, že jsem to letos neměla v úmyslu, nemám k receptu žádnou fotku a schovávala jsem si ho na příští léto 🙂 Teď jsem ale narazila na jeden supersnadný rybízový recept a můžete ho vyzkoušet za mě, anžto já už žádnž rybíz nemám a mrazák je vynhrazen vlastně jen zmrzlině. Takže: 1, 05 kg rybízu, 200 ml smetany ke šlehání, 200 gr cukru krupice, šťáva z pomeranče. Rybíz omýt, otrhat a rozmašírovat vidličkou. Přidat smetanu a cukr, důkladně rozmixovat a následně zpasírovat či protřít přes síto. Přidat vydatný zástřik z pomeranče. Nechat mrazit. Na rozdíl od mého receptu je to realtivně velmi rychlý postup, určitě bych ho zkusila 🙂

  3. Pingback: Co připravit z broskví? Výběr receptů z českých blogů - foodnotes

Napsat komentář: Pavla Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..