Černý jako noc je rybízový sorbet

Je mi jasné, že víte, co si počít s černým rybízem. Skvělá šťáva, marmeláda, zbytek zamrazit..Černý rybíz zůstane málokdy „na ocet“. Pokud ale chcete svůj repertoár rozšířit a máte slabost pro kyselou a přesto něčím sametovou a dekadentní chuť černého rybízu, zkuste tenhle sorbet. Není moc sladký, je ohromně osvěžující a máta mu dodá skvělý chuťový tón léta.

cernorybizsorbet1

Příprava je směšně jednoduchá, jediná obtíž, která vás čeká, je rybíz omýt, otrhat z větviček a směs pak propasírovat přes síto.

  • 450 gramů otrhaného, omytého a okapaného rybízu
  • 315 ml cukrového sirupu
  • 125 ml vody
  • pár snítek máty

Do hrnce vložíme rybíz, přilijeme cukrový sirup (vyrábím rozmícháním cukru a vřící vody v poměru jedna ku jedné, radím udělat více sirupu, přikrytý v lednici vydrží nejméně měsíc. Např. z 200 gramů cukru a 200 ml vody vzejde 320 ml sirupu.) Přikryjeme poklicí a vaříme zvolna cca 5 minut, dokud bobulky nepopraskají. Necháme lehce zchladnout a pak protřeme přes síto, čímž se zbavíme slupiček a hlavně peciček. Radím nemixovat, protože rozmixované pecičky mohou sorbet učinit lehce nahořklým. Do ještě teplé směsy ponoříme mátu a necháme zcela vychladit, ideálně přes noc v lednici. Ovocná  šťáva natáhne chuť máty a přesto zůstane krásně černorybízová.

rybizvpoháru

A o tom červeném zase někdy příště.

A o tom červeném zase někdy příště.

 

2 komentáře u „Černý jako noc je rybízový sorbet

  1. Zdravím, veľmi sa mi páčia vaše recepty na zmrzlinu a tak sa chcem opýtať, či by ste nemali záujem si vyskúšať nejaký zmrzlinový recept z krémového likéru Baileys, ktorý je na to ako stvorený 🙂 Hľadáme totiž blogerov, ktorí by pre nás vytvorili a nafotili nejaké zaujímavé recepty. Ak máte záujem, napíšte mi prosím na hrivnakova(zavinac)cognito.cz, rada Vám pošlem podrobnosti o spolupráci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..