Trocha orientu v Hodoníně (meruňková s kardamomem)

Už jen pár dnů budou na trhu moravské meruňky, nejpozději do dvou týdnů je s nimi ámen. Pokud vás nudí koláče (u nás na žádný ještě pohříchu nedošlo) a marmelády v horku zavařovat odmítáte, zkuste meruňkovou zmrzlinu. Tradičně se páruje třeba s jogurtem. Jenže meruňky zrovna patří k příchutím, které není úplně snadné ve zmrzlině patřičně vypíchnout a kdo by chtěl, aby jeho zmrzlina chutnala jako průměrný meruňkový jogurt z obchodu? Meruňkovo-jogurtové pokusy z loňka byly nějaké mdlé, tak jsem to letos zkusila jinak. Podle Jeni Bauerové jsem vyzkoušela meruňky s belgickým broskvovým pivem (dobré, ale je třeba ladit cukr podle toho, jak sladký kriek máte doma, třeba má značka Lindemans je sladká dost). Nicméně předpokládám, že belgická piva typu lambic s různým ovocem (zcela stejně jde dělat třešňový, malinový nebo švestkový) není zrovna věc, kterou má vaše večerka na rohu.

Na meruňkovou s kardamomem byste ale při troše štěstí ingredience sehnat mohli (jasně, půjde to i bez kardamomu, ale ta chuť je pak mnohem zajímavější.) Recept pochází od Robina a Caroline Weirových. Kardomom je orientální koření, aromatické, ale vůbec ne tak „vlezlé“ jako růžová voda (já jí mám ráda moc, ale řadě jedinců příliš evokuje konzumaci mýdla). Rády ho proto používají i jiné národy, třeba Skandivávci jím koření běžně pečivo, rýžovou kaši, koláče a vánoční cukroví. Zkuste někdy kardamom spojit s jablkem a uvidíte, že spolu ladí stejně dobře jako se skořicí. S meruňkami je to kombinace méně obvyklá, ale překvapivě ladící a lahodná.

Na meruňkový šerbet (tedy zmrzlinu, která obsahuje jak mléko, tak vodu) si připravte:

  • 450 gramů meruněk
  • 250 ml cukrového syrupu
  • celý zelený kardamom, dvě tobolky
  • 250 ml plnotučného mléka

Meruňky omyjte, rozpulte, zbavte pecky a vložte do hrnce s cukrovým syrupem. Přihodťe k nim kardamom, který jste předtím lehce zmáčkli nožem, aby se uvolnilo jeho aroma, ale zrníčka se nedostala ven. Povařte cca 10 minut, dokud nezměknou. Důkladně  vychlaďte, vyndejte kardamom, rozmixujte. Pokud máte dřevnaté meruňky nebo vám vadí i sem tam slupička, propasírujte hmotu přes sítko. Přidejte vychlazené mléko a můžete vlít do zmrzlinovače. Já ještě přihodila větší špetku kardamomu mletého. Musí se s ním ale v tomto případě opatrně, aroma je silné a lehce by mohlo meruňky přebít. Výsledek je překvapivá a jemně orietální chuť, snoubící se čerstvým aroma meruněk..

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené se štítky a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Trocha orientu v Hodoníně (meruňková s kardamomem)

  1. Kardamon miluju, zatím teda používám jen ten sušený (hanba mi, leč u nás na malém městě jsem ráda aspoň za něj) a kombinace s meruňkami je skvělá. Já zrovna včera aky zmrzlinovala s meruňkama dělala jsem meruňkovou jogurtovou se skořicí a taky meruňkový sorbet s chilli 🙂 Ale hned bych ochuntala tuhle vašis kardamonem, mňam!

    • Se sušeným to jistě půjde také. Skořice a meruňky spolu určitě ladí, odvážná kombinace s chilli by mě nanapadla, ale ja fakt, že chutney se tak klidně dělá. Já se teď chystám na čokoládu a chilli, ale to je klasika 🙂

  2. Poprvé slyším o použítí čerstvého kardamonu. Znám zelený ( ev. bělený – bílý kardamon) a černý kardamon, oba se prodávají jako sušené tobolky. Ani na internetu jsem nic o používání čerstvých tobolek nenanašla. Kde se vůbec dá koupit? A jak se používá oproti sušeným tobolkám / semínkům?

    • Máte pravdu, jde o moji nepozornost, místo čerstvý jsem měla na mysli celý a zelený (tedy nikoli mletý, ten má hnědou barvu). Zda se používá někde čerstvý rovněž netuším, ani zda se dá koupit. Díky za upozornění a opravuji.

  3. Dobrý den, Kateřino, konečně jsem natrefila na váš blog. Moc krásné zmrliny, kllobouk dolu. Mám neodbytnou chuť na něco od vás. Kde bych mohla vaši zmrzlinu koupit, ochutnat? Děláte něco na prodej? A kde a kdy? Jestli je tento dotaz už někde zodpovězen, tak se omlouvám že obtěžuji. Ale fakt to chci moc ochutnat.

  4. Meruňky jsou po roce zase aktuální. Zmrzlina byla odzkoušena a snědena. Kardamon dodává super šmrnc. Výroba nebyla ovšem tak jednoduchá, vařené meruňky se rozhodly podívat po kuchyni, když kuchařka sledovala ve vedlejší místnosti aktuální dění ve světě (naštěstí se zastavily na sporáku).
    Až se nachladí zmrzlinovací mísa, vrhnu se na broskvovou, na zahrádce yzop neroste, ale jistě se tam najde nějaká jiná inspirace. 😉

Napsat komentář: Lysil Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..