Nachytána na švestkách

Miluju léto, ale nikdy jsem neměla ráda srpen. Srpen, zejména na svém sklonku, je jako nedělní odpoledne, ve kterém se odráží nadcházející otravný pondělek. V dobách mého dětství naštěstí ještě řetězce nestrašily hned od prvního „backtoschoolem“, ale moje kamarádka Hanka (a naše spoluprodejkyně z Apetit pikniků) dostávala ke svým srpnovým narozeninám pravidelně novou školní aktovku. Brr! Zato se zářím jsem už smířená a s chutí nakupuju suroviny, které v srpnu míjím ve snaze udržet si ještě iluzi plnohodnotného léta. Tak třeba dýně. Nebo švestky. (v srpnu jsou to beztak všechno ještě blumo-švestky).

svestkova1

Je hodně věcí, co se dá udělat švestkám. Švestkové knedlíky, koláč s mákem…a povidla. Povidla jsou hotový zázrak, který blaží ve sklenici celoročně. A já tomuhle sorbetu říkám v duchu povidlový. To pro omamnou vůni koření a také proto, že švestky patří mezi ovoce, které disponuje hutnou duživou, takže i sorbet bude krémový a ne tak vodový jako zmrzky založené jen na ovocné šťávě. Udělejte si ho. A obměňujte – místo rumu slivovici, místo slivovice amaretto. Experimentujte s množstvím koření, příště zkuste zázvor, mák, mandle, vanilku… Zkrátka, jak to zpívá Ivan Mládek: „Nejkrásnější období je patrně podzim.“

Na cca 800 ml „povidlového“ sorbetu si připravte:

  • 700 gramů zralých švestek
  • 150 ml vody
  • 155 gramů cukru (klidně hnědý)
  • badyán, skořici, hřebíček vcelku (dávkování podle chuti)
  • citronovou šťávu
  • dvě lžíce alkoholu dle volby – tmavý rum (Božkov dá typicky českou chuť), slivovici

Švestky omyjte, zbavte pecky a půlky vhoďte do hrnce. Přidejte vodu a cukr, promíchejte a nechte na mírném plameni vařit, dokud slupky nezačnou pouštět šarlatovou šťávu a plody úplně nezměknou. Přidejte koření a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc, aby se chutě propojily. Vyndejte koření, rozmixujte (šlupky odstraňovat netřeba) a přidejte zvolený špiritus. Dejte mrazit. Skořici i badyánu prospěje, když je dáte do hrnce nalámané, ovšem kousky se pak špatně vyndavají. Já to řeším starším čajovým sítkem, nebo čajovou punčochou. Tohle je zmrzlina, která voní. Prostě ultraviolet.

svetskova2

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

14 komentářů u „Nachytána na švestkách

  1. Tak to by mne nikdy nenapadlo ze by se ze svestek dala udelat zmrzlina ale jak tady ctu tak se asi da udelat ze vseho mozneho.Urcite si tady tu vyzkousim az tady budou svestky ,vypada velmi chutne. Me moc chutna dynova

  2. Vypadá fantasticky! Sakra a já už se teď k pěkným tuzemským švestkám nedostanu, protože jsou všechny do jedné naloženy v sudu. Proč jen proč jsem si musela tenhle úžasný recept přečíst až tak pozdě! A jinak to mám s koncem srpna úplně stejně, tajně si pořád přivolávám léto a dýně nesmí do mé kuchyně až do nástupu prvních nočních mrazíků.

  3. Vyzerá to úžasne, tiež ale neviem kde už teraz vezmem slivky, každopádne, myslím, že keďže som tento blog našla až vďaka ankete blogerka roka, zmrzlina odteraz nebude čisto letná záležitosť 🙂 To čo robíte je super a ja Vás už teraz zbožňujem a Vaše rady, recepty a celkovo Vás budem šíriť kade pojdem 🙂 Dúfam, že sa Vám niečo podarí otvoriť, ak nie, tak moja firma raz bude taká veľka, že si budem môcť dovoliť zastrešiť Vás 😀 Uvidíme, veľa šťastia prajem 🙂

  4. Dobrý den,

    jsem na to strašně zvědavá, právě mě to probublává na sporáku. Citronovou šťávu tam dáváte kdy? Asi ji přidám po zchladnutí. Ještě tak kdyby tam bylo trochu kandované kůry. Zdravím Terezie

  5. Dnes konečně chutnám a je to vynikající!!! Jen jedinou věc jsem udělala jinak, vytáhla koření dříve, asi po 2 hodinách. A jsem tomu ráda, mám raději jemnější chutě. Při rozlévání do mističek jsem ještě část dosladila sedmikráskovým medem. Díky moc za recept!!! Terezie

    • Terezie, určitě – vyplatí se směs „monitorovat“ a a průběžně ochutnávat tak, aby si každý upravil sílu kořeněnosti dle své chuti. Díky silnějšímu vlivu koření víc připomíná povidla, s menším podílem určitě chutná zase švestkověji.

  6. Skvělé, díky za tip! Příště musím dát méně cukru, měla jsem švestky hodně sladké… Ale už se po sorbetu zaprášilo a recept s odkazem na Vás sdílím na svých stránkách. Mlask 🙂

  7. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, myslíte že by šla zmrzlina urobiť aj s medom? A dali by sa slivky nahradiť aj iným ovocím, napríklad hruškami, alebo aj mrazeným ovocím? Aj keď tam by asi boli pomery surovín iné. Ďakujem aj za odpovede, aj inšpiráciu, máte úžastný blog 🙂 .

    • Dobrý den,
      zmrzlina by určitě s medem udělat šla, samozřejmě i s hruškami. Co se medu týče, počítejte jednak s tím, že zmrzlina bude tekutější (což není na škodu, lépe se nabírá) a bude taky po medu chutnat. S zmrazeným ovocem záleží na druhu, hodně vodnaté bych nedoporučovala, ale třeba zmrazené maliny nebo ostružiny fungují velmi dobře (ale jahody moc dobře ne 🙂

    • Ano, u většiny ovoce to jde udělat i z mraženého. Snad jenom zmrzlina z mražených jahod je výrazně horší než z čerstvých.

Napsat komentář: zmrzlinarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..