Apetit piknik, ročník druhý.

Titulek je trochu zavádějící. Apetit Piknik se koná již po třetí, za naší účasti po druhé. V mnohém jsme se poučili. Leccos jsme se pokusili vylepšit. Něco se zase nedaří. Pojďte na chvíli nahlédnout, jak se v našem dvoupokojáku pokoušíme zlomit rekord ve výrobě zmrzliny na koleně.

Co je nedobré: Pořád žijeme v našem původním bytě. Máme ho moc rádi (ach ten výhled, vzdychnou obdivně všichni, kdo přijdou na návštěvu), ale pro potřeby čtyřčlenné rodiny je sakra malý. Teď ho znova okupuje velký mrazák, o který si usilovně snaží rozbít bradu sedmiměsíční lezúň, který ho používá coby pomůcku ku zvedání na vratké nožky. Dobré je, že dobrý člověk ještě žije a naší letošní mrazákovou krizi vyřešilo nuselské Sklizeno, které nám jen tak na důvěru zapůjčilo velký pultový mrazák. Čili motivaci plnit mám. S časem je to horší. Nejen že mám o proti loňsku o dítě navíc, ale zmrzlinožrouti v bistru Dish potřebují svou dávku drogy, a děti kamarádek slaví narozeniny a co je to oslava narozenin bez zmrzliny. Čili už jedu nonstop nějaký čas a únava materiálu se projevuje ještě před ostrým startem.

Nejvíc nás ale trápí počasí. Loni touhle dobou u nás sladce a omamně voněly třešně a jahody, sháněla jsem první maliny. Teď sice konečně začalo letní počasí, ale ovoce za pár dnů dozrát nestihne. Letos jahody teprve začínají a jsou leckdy kyselé jak šťovík, třešně zřejmě uhnijou na stromech a maliny leda z dovozu. Vysněné příchutě jako maliny s bezinkou, mandlovo-třešňová, jahody a šampaňské, tajný tip na angreštovou..no tak to všechno prostě nebude. Musela jsem vzít za vděk trošku jiným sezónním zbožím. Proto čekejte bezinkovou, která se pokusí zazářit samostatně v neobvyklém spojení s mlékem a trochou citronu. Pozor, bude jí omezené množství, přece jen je to zvláštní chuť a proto ji vyrábím podstatně méně než „tutovky“. Dále potom levandulovou s medem, protože levandule, to je prostě léto, i když vůni ze slunce nabrala v Provence a nikoli na české terásce. Citronovou s tymiánem, protože ostrá chuť citronu a aromatického tymiánu je osvěžující, takže člověk má pocit, že je trochu u moře,  i když je obloha šedivá.  Rebarboru, růžovou krásku domácích zahrádek, jsem spárovala s exotickým jasmínem. Je to hodně subtilní spojení (co se jasmínu týče), reveň ve v chuti poměrně robustní. Ale já tam slabouce na samotném konci chuti cítím vůni jasmínových dálek. Z loňských hitů počítejte s kávovou, fantastickou kávu nám laskavě dodal Jakub Hartl z La Boheme café – a na kvalitě kávy tahle zmrzlina stojí. Poznáte sami, my si pro jistotu loni udělali test s Marylou a byl to celkem šok.

 

Děti snad potěšíme vanilkovou, po které se loni hojně ptaly. A doufáme, že poslední týden už jahody nebudou zboží, které dostanete jen na trojí zaťukání a tajné heslo. A že bude neméně populární Wibledon a sorbet. Zahrávám si ještě s myšlenkami na bazalkovou a jiné, ale..Uvidíme, až poběžíme do finiše. Vlastně už v něm skoro jsme..

Inovovali jsme. Štvala nás víčka, která odpadávala, štvalo nás, že do zmrzliny může vzduch a tudíž i mráz, který pak v chlaďáku zmrzlinu jaksi „vyžírá“, zatímco ji máme vyžírat pouze a jedině my. Padlo rozhodnutí – budeme kelímky přímo zatavovat, tedy víčkovat. Je to hygienické a bude to líp vypadat (nebo to jsme si aspoň mysleli). Můj muž se tak pustil do studia víčkovacích strojů. Strávil nad tím dlouhé večery, jedno dopoledne na celní správě a nakonec dorazila krabice s čínskými znaky. Víčkovače totiž hojně využívají Asiaté při přípravě bubble tea. Čili máme v našem dvoupokojáku další krám. Brzy se ale dostavil kámen úrazu. Obsluha není tak komfortní, jak jsem čekala, čili víčkování nechávám zbaběle na Pavlovi. Ten se kochal krásnou průhlednou fólií na kelímku (rozumíte, je vidět dovnitř ta krásná růžová rebarborové a přitom je zmrzlina chráněna před vnějšími vlivy). Jenže pak ta mizerná fólie začala podivně v mrazáku odpadat. Pavel zkoumal, hrál si s teplotou přivařování, nicméně výsledek stále stejný. Dvě víčka drží jak ta pověstná helvétská víra a třetí se v mrazáku druhý den výsměšně sloupne. Asi bych propadla totálnímu zoufalství, kdyby nás nezachránil hliník. Neodstěhoval se do Humpolce, naopak přijel z Břidličné, odkud nám laskavě poslali dva tisíce víček jako vzorek 🙂 Ano, vzorek.  Je to totiž nemlich ta samá fólie, co máte na pribiňáku a spol. čili menší počet než deset tisíc kusů je prostě vzorek. Nevypadá to tak cool, ale zase jsou zmrzliny pěkně chráněné. Třeba si příští rok zařídíme rovnou vlastní potisk. Vím, že určitě někomu nebude nové balení vyhovat, ano, má to i své mínus, kelímek se nedá opětovně uzavřít. Ale neříkejte, že budete mít problém zmrzlinu sníst najednou, tomu nechci věřit. Každopádně nás omluvte, že část kelímků dostanete s fóliií, zbytek s hliníkem…

Tak to by bylo asi všechno. Nebojte, na okurku jsem nezapomněla! Přijďte se přesvědčit a kdyby náhodou zmrzlina došla, nehněvejte se, makáme na tom a třeba z nás jednou budou odvážní mladí zmrzlináři s krásnými, novými velkými mrazícími stroji s výtočí mnoha a mnoha litrů…

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

26 komentářů u „Apetit piknik, ročník druhý.

  1. Už se nemůžeme dočkat:-) Tím spíš, že to pro nás s přítelem bude první manželská zmrzka:-) Takže kávovou a levandulovou si nenecháme ujít!! Pevné nervy, určitě to všechno dobře dopadne!

  2. Průhledná víčka vypadají cool !! Škoda že nedrží… co takhle nechat doma mašinu a sehnat lépe držící víčko ?
    Apetit nestíhám :-/// Mám to teď „krapet“ z ruky … ale chtěla bych strašně moc !!
    Tak si to vynahrazuji v San Franciscu a hlásím, že poctivě obíhám doporučené zmrzlinárny, vychutnávám jeden kopeček za druhým, pozorně zapisuju poznatky, fotím a až se vrátím bude SFO Ice Cream Review 🙂 V kufru se poveze i zmrzlinová knížka 😉

    • Možná to chce nějaký grif, ale momentálně není čas experimentovat, lepší je používat fungující postup. Třeba na to časem přijdeme 🙂

    • My jsme na to asi přišli, dávali jsme fólii opačnou stranou (nedá se moc poznat, která je která..) Ale většina zmrzky je už holt zavíčkovaná hliníkem. San Francisco a Apetit bych snad nesrovnávala 🙂 Článek si s chutí přečtu, já znám tyhle zmrzlinárny žel jen „teoreticky“. A jakou knížku jste si pořídila?

  3. Držím palce a chápu a soucítím…já jsem letos na AP poprvé a už teď mám: čatní a paštiky všude, nervy v kýblu, a to ještě není všechno a start teprve za týden… :-)))

  4. Doufám, že tam zvládnu dorazit, protože ty zmrzliny si nemůžu nechat ujít! Jenom nevím, jak do sebe nacpu tolik kelímků, většinu příchutí bych totiž ochutnala 🙂

  5. Dobrý večer, chcela by som Vám vyjadriť môj obdiv a hlavne držím palec, aby sa Vám len a len darilo a aby Vás to ešte stále bavilo.
    Zmrzlinu som zatiaľ ochutnala len v Dish(i), avšak dúfam, že si nejakú ulapím i na Apetit pikniku. ….a samozrejme bola famózna.

    S pozdravom,
    Katarína
    p.s. – môžem sa spýtať, či náhodou nedodávate zmrzlinu i do Cukrárne Saint Tropez?

    • Děkuji za pochvalu, Saint – Tropez není moje práce, ale mají ji tam vynikající (leč kdo je výrobce nevím, byli kolem toho hrozně tajemní, podle všeho jde ale o recepturu ST).

  6. Dobry vecer, chtela bych se zeptat, zda budete na Apetit Pikniku 22.6. dopoledne nebo odpoledne a od kolika hodin. Nechceme Vás propast, :-). Dekuji a drzim Vam palce, Lucie

    • Dobré ráno, budeme odpoledne, tedy oficiálně od 14 hodin, je ale možné, že na pokyn pořadatele začneme prodávat již o něco dříve (záleží na tom, jak rychle vyprodá zboží kulinář, se kterým sdílíme stánek.) Budeme se na Vás těšit.

  7. Jste úžasní! Víčka jsou báječná, mně se to moc líbí! :o) Okurkovou jsem nestihla, na rebarborovou jsem zapomněla, ale ty čtyři, co jsem ulovila, čekají v mrazáku, až na ně nebudu sama – a pak si dám do nosu! (Teda vůni a chuť, zmrzlinu si dám do pusy, to dá rozum!)

    A až si vydechneš, objednám si zase nějakou dobrotu sólo. :o) Díky veliké!

  8. Dobrý den, jen jsem Vám chtěla napsat, že jste neuvěřitelná. Viděla jsem dnes ten plný mrazák zmrzliny, která byla neuvěřitelně dobrá. A když čtu, jak to zvládáte na „koleně“ a s dvěma dětmi (mám to doma, vím co to je), tak fakt klobouk dolů. Dodnes jsem Vás sledovala jen takto virtuálně a jsem fakt moc ráda, že jsem mohla ochutnat…. slanou karamelovou už jsem i zkoušela vyrobit, měla velký úspěch, tak po dnešku musím i okurkovou, kávovou, levandulovou… Držím palce (Vám i tak trochu sobě 🙂 abyste začala prodávat i ve Sklizenu!

    • Děkuju moc a jsem moc ráda, že jste přišla ochutnat a také, že zkoušíte recepty, to mě moc těší. Nic z toho by nešlo bez velké pomoci mého muže, který je mou pravou rukou a směle mě ve všem zastoupí (ať už jde o děti nebo vypořádat se ze zmrzkou). Navíc má energii a plány na věci, kterým já moc nerozumím – takže věřím, že za čas tu zmrzlinárnu spolu fakt otevřeme 🙂

  9. Dobry den, mate muj velky obdiv! Zmrzliny byly vynikajici, me naprosto dostala levandulova a manzela citronova. Okurkova na nas jeste ceka v mrazaku:) jste uzasni, dekujeme za kulinarsky zazitek:)

  10. Dobrý den,
    chtěla bych Vám poděkovat za inspiraci při dělání zmrzliny. Vy jste prodávali na Apetit pikniku a já jsem dělala zmrzku na dětský den. Samozřejmě v mnohem menším počtu porcí jen 50, můj zmrzlinovač zvládne pouze litr zmrzliny. Ale byl to úspěch, všechno se prodalo ( výtěžek jde na další ročník DD). Ještě jednou děkuji a těším se na další články.

    • Skvělé, určitě jste byla za hvězdu! Domácí zmrzlina je prostě úplně jiný chuťový zážitek.. (pst, můj stroj taky nemá ohromný výtoč, optimální je pro něj 1,5, maximálně zvládne 2..Ale lze do něj lít litr za litrem, každopádně všechno je ruční práce – uvaření zmrzliny, vybrání ze stroje do kelímku, zavíčkování, nalepení nálepek..Letos skoro 600 porcí, na litry to ani počítat nechci 🙂

  11. máte můj obdiv, i v tom, že se na téhle kráse podílíte oba dospělí (a ještě dokážete uchránit dítě před umrznutím po pádu do mrazáku).
    já jsem v Kutné Hoře zažila šok po nákupu v krámku s nápisem „vlastní zmrzlina“. Vlastní melounová byla vlastní tím, že si doma sami ve strojku umíchali prášek. Byla hnusná nevýslovně. SKláním se před každým, kdo se odváží umíchat mléčnou zmrzlinu z bezu a citronu (jak to, že se mléko nesrazí?)

    • Už dlouho si dávám za úkol zjistit, jak je to legislativně se slovem „domácí“. Obávám se, že to právě znamená jen, že to vzniká na daném místě, ale o kvalitě to nevypovídá nic. Já se taky několikrát napálila. Ale nebude to asi jen u nás – v Belgii jsme taky jednou narazili, když jsme se řídili slovem „artisan“ – řemelsný. Taky to byla práškovka.
      ad citron: nesrazí se, když ho do směsi dáte po do vaření a vychladnutí, tedy na samotný závěr před mícháním. Bylo tam citronu docela dost, taky jsem trochu trnula, zda nebude dělat neplechu nebo zda mi zmrzlinu příliš nezvodovatí, ale nestalo se. (existuje i smetanová citronová, ale některí zmrzlináři přísahají jen na esenciální oleje, právě aby citronem nenesáli do zmrzliny zbytečnou vodu.)

  12. Ad jasmín – květy bohužel nemám a to, co roste po parcích, asi pravý jasmín není. Teď jsem z nich zkoušela výluh a voní to jako kopřivy 🙁
    Použila jsem jasmínový perlový čaj v cukrovém sirupu, ale je třeba toho dát opravdu dost, jinak se jasmínová chuť zcela ztratí. http://en.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea
    Lákala mě i jasmínová esence, ale u nás nejde (pokud vím) sehnat nějaká co je určena ke konzumaci a ne na kosmetiku. Zdroje jedlých esenciálních olejů jsou tady, ale tak příííšerně drahé, že čekám, zda si na mě vzpomene ježíšek nebo narozeninový skřítek nebo tak někdo 🙂
    http://www.aftelier.com/chefs-essences-essences/

    • Ahoj zmrzlinářko, náhodou jsem narazila na tvou stránku i když tě znám Apetit pikniku osobně – jasmínová esence se dá koupit za 30 Kč v pražské Sapě, dle plánku na mém blogu, ji najdeš v jednom z obchodů s vietnamskými potravinami (oni ji používají na jakési koblížky v sezamu) v pravém rohu. Byla hned u pokladny, vedle banánové a kokosové esence – je to malá lahvička s průhlednou tekutinou (ostatně mám ji v reportáži z výletu do Sapy, kterou budu uveřejňovat zítra ráno). Obchod má uprostřed velký mražák s rybami a krevetami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..