Ta první

Na svou první zmrzlinu si pamatuju detailně.  Nemám na mysli tu, kterou jsem kdy  jedla (tady se můžeme trumfovat nostalgickými vzpomínkami na pravý polárkáč, sníh, míšu a moroženoje) nebo snad jak jsem se pokoušela vyrobit zmraženou pochoutku tím, že strčíte do mrazáku kelímek s jogurtem a pribináčkem a vytáhnete tuhý cylindříček, který lze pozřít zase až v momentě, kdy se vrátí do rozpuštěného stavu. Myslím tu, která vylezla z mého stroje. Prvního zmrzlinového stroje, který jsem dostala k narozeninám jednoho parného léta. Slavnostně jsem otevřela návod ke zmrzlinovači, našla v něm jakés takés recepty, odměřila suroviny na vanilkovou..V průběhu mražení mě napadlo zmrzlinu vylepšit čokoládou a tak jsem nastrouhala do hmoty čokoládu. Dobře si pamatuju zdvořilé zoufalství, když jsme „to“ s návštěvou jedli. Výsledná směs byla krystalovitá, řídká, hrubá, čokoláda jako kámen, respektive štěrk, rozmělněná na tak titěrné kousky, že se nedala ani eliminovat. Já si navíc teprve  při konzumaci vzpomněla, že bych jako kojící matka asi dva týdny starého  novorozeněte neměla jíst alergizující čokoládu…

Mango, zelený čaj a domácí kornoutek.

Mohlo to skončit všelijak. Zmrzlinovač mohl zapadat prachem v té nejhlubší skříňce kuchyňské linky, navždy tiše zapomenut. Místo toho na úplném dně zásuvky skončily takzvané recepty od výrobce. U nás je zmrzlinový pravěk, ale Amazon a jiné zahraniční obchody s knížkami doslova přetékají literaturou, stačí se trochu zajímat. Od doby své první „stračately“ jsem prošla jistým nepopiratelným vývojem. A od té doby nežiju pod terorem zmrzlinových pochoutek od Primy a dalších vykuků, kteří do zmrzliny nacpou přesně to, co jim dovolíme, ale ani pod knutou vlastních nepovedených produktů. Ne snad že by každý experiment končil delikatesním mraženým dezertem. Ale zmrzlina není žádná vysoká cukrařina, stačí mít pár základních znalostí, osvojit si několik dovedností a garantuju vám, že v běžné cukrárně si už kopečkovou nedáte. Tak co, jdete do toho se mnou?

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Ta první

  1. Dobrý den,
    jaký je váš osobní tip na knihu pro začínajícího domácí zmrzlináře ? 🙂 Na Amazonu jsem sice jako doma, ale zatím jsem se soustředila na jiný obor :).

  2. Milá Hanko, kuchařek a knížek o zmrzlině jsou v angličtině skutečně mraky a já jim většinou neodolám, takže mám doma pár nepoužitelných publikací 🙂 Ale i pár držáků. Záleží, jak moc se chcete do zmrzliny pustit a kolik chcete do kuchařky investovat. Docela dobrý startér je Ben and Jerry’s kuchařka – jen bacha, používají se v ní syrová vejce. Ale zase je to levná publikace a pokud by vás nakonec domácí výroba nebavila, člověk takové investice pak méně lituje. Moje dlouhodobě nejoblíbenější, z níž jsem si osvojila nejvíc receptů, je ale kuchařka Davida Lebovitze. Postupy jsou o něco pracnější, ale výsledky zaručené, příjemně se navíc čte. Určitou představu získáte, když zabrousíte na autorův blog, pár receptů tam má zveřejněných. Dobrou inspiraci (a zadarmo) získáte na blozích obecně – dobrý je třeba Ice cream nation nebo Scoop adventures. Odkazy na mé oblíbené blogy se ostatně brzy objeví i tady.

    • Mockrát děkuji! Nakonec jsem vyzkoušela dva recepty od Davida Lebovitze – chocolate sherbet a strawberry-sour cream a oboje bylo až hříšně dobré a hlavně se to opravdu povedlo :). Ben and Jerry’s už mám objednáno, těším se na recept na Chunky Monkey :). Jsem vám vděčná, že jsem díky vaší účasti na Apetit pikniku objevila svět domácí zmrzliny! 🙂

  3. Dobrý den,
    potřebuju zjistit recept na mangovou zmrzlinu, zmrzlinu s čajem matcha a levandulovou (jsou moje nejoblíbenější a tak si je chci zkusit

    Děkuji předem za odpověď

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *