Kandované fialky

Kdyby mé druhé dítě bylo dcera, jmenovala by se Viola. A volala bych na ní Fialko..Fialky prostě zbožňuju. Loni mi utekly, ale letos jsou jich celé lány. A můžete je použít na „bílkový“ recept. Bílkový píšu s úvozovkami, protože moc bílků na to nespotřebujete, bohatě vystačíte s jedním.  Zase je to recept sezónní, takže rychle na něj, čas modrých krásek se už krátí. Takže: nasbírejte fialky. Nejvíc voní po ránu a v rámci zachování příčetnosti radím: vybírejte velké, dobře rozvinuté květy. Pak si vyhraďte dostatek času, protože fialky by měly být opracovány co nejrychleji po utrhnutí. Průměrný kandovač nenacukruje více než čtyřicet květů za hodinu. To vypadá jako ohromující počet, ale je to taková malá hromádka. Ale co by zase člověk dělal s více fialkami, že ano.

fialkynatalírku

Fialky máte. Já je neomývám a raději sbírám na čistém místě, ale pokud chcete, můžete omývat pomocí rozprašovače a nechat opatrně rozložené na papírové utěrce uschnout. Pak si vemte tenký štěteček, bílek a ten nejjemnější cukr krupice.  Ušlehejte bílek, ne úplně na pevno, ale aby nebyl vazký a dal se dobře roztírat. Uchopte fialku a potřete jí štětečkem okvětní lístky ze všech stran (i zespoda). Opatrně otáčejte za stonek a prosypávejte cukrem ze všech stran, dokud nebude mít souvislou bílou vrstvičku jemných krystalků. Opatrně nůžkami odštípněte stonek a odložte zaschnout na pečící papír.Po každých cca 3 – 5 fialkách je třeba umýt ulepené prsty a hroty nůžek. Vyplatí se mít po ruce mokrý hadřík, aby člověk pořád neběhal ke dřezu. Machři zvládají všechny fialky s pěkně roztaženými lístky, to se mě zcela nedařilo, ale jinak jsem s výsledkem spokojená. Nechala jsem na plechu volně zaschnout přibližně 36 hodin. Následně uchovávám ve vzduchotěsné nádobě.

fialkykandované

Můžete zkusit i alternativní verze kandování, například u Maryny je potírají v cukrovém sirupu a prosypávají moučkovým cukrem a následně suší v troubě, ale když dva dělají jedno, není to totéž. Mě se to hrozně nepovedlo (usušila jsem fialky na škvarky) a navíc se mi zdá, že s jemným cukrem krupice vypadají elegantněji než s cukrem moučkou, který dělá trošku mapy.

1 komentář u „Kandované fialky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..