Jen růžová to může být!

Prozpěvuju si průběžně, zatímco zmrzlinový stroj míchá něžně růžovou rebarborovou nebo divoce růžovou jahodovou. Pozdní jaro/brzké léto je prostě ve znamení růžové.

V malém formátu to prý vypadá jako kaše a párek..ale já doufám, že ne!

Udělat sorbet je asi ta nejjednodušší věc na světě. Stačí dodržet správný poměr ovoce, cukru a vody a máte to v kapse. Jistý zádrhel tu je  – sorbet je ze své vodnaté podstaty mnohem krystaličtější než smetanové zmrzliny, kde se tuk mléka a vaječného žloutku stará nejen o rozšiřující se linii pasu, ale také o jemnost a krémovitost.  Proto mi sorbety připravily lecjaké zklamání. Tedy dokud nepřišel on! Nejen osvědčený recept, který mě naučil, že cukr je pěkně třeba nejdřív ve vodě za tepla rozpustit, ale především nový zmrzlinovač. Je to italský elegán, pěkně celonerezový suverén, který arogantně zacpe člověku celou kuchyň. Je to ale stejnou měrou i dříč hornického naturelu, který míchá a míchá a nestěžuje si, že je směs málo nachlazená a že se po jedné dávce musí vyčerpaný uložit k celodennímu spánku v mrazáku. Jeho předchůdce všechny tyhle neduhy měl a zejména při sorbetech funěl námahou a motorek kvílel tam, kde můj Lello Mussa Pola jen přede.

 

Pro úspěch hladkého sorbetu je  výkon motoru a chlazení dost zásadní. Na druhou stranu, vynikající ovocnou chuť pořídíte i hrubší struktuře navzdory, nebo směs jednoduše vlijte do formičky na nanuky. Pak se obejdete bez zmrzlinovače úplně.

Jahodový sorbet

450 gramů jahod

375 ml cukrového syrupu

šťáva ze dvou citronů

Je to až dětinsky jednoduché – jahody se omyjí, zbaví šťopek, nakrají na kousky. Společně s cukrovým syrupem se rozmixují chuť se ladí citronem – bacha, nemělo by to být moc sladké, citron chuť jahod nakonec vypíchne. Osvěživá je i limeta, kterou jsem použila párkrát místo citronu. Proti přemrznutí je možné zabojovat lžící či dvěma nějakého chuťově neutrálního alkoholu, třeba vodky. Konzistenci lze podpořit také našlehaným bílkem – já ho ale do sorbetů nepřidávám – ne snad z hrůzy z tepelně neopracovaných vajec (to je asi důvod, proč se bílky v této podobě nezjevují v amerických kuchařkách, aby jejich autoři nemohli být nařčeni z šíření nákaz ) ale prostě proto, že textuta z profi zmrzlinovače (byť je určený jen pro malé provozy) je dobrá sama o sobě a bílkovou berličku nepotřebuje.

Jo a vlastně ještě ten cukrový syrup. Tady je postup taktéž zcela primitivní – cukr se jednoduše odměří a zalije horkou vodou a dá se vychladnout, nějaké postupné míchání a rozehřívání na plameni je úplně zbytečné, jen se ztrácí objem tekutiny.  Počítejte s tím, že poměr je jednoduše většinou jedna ku jedné, ale výsledné sladké vodičky je vždycky o něco míň. Pokud vyrábíte 375 ml vody na 375 gr cukru, vznikne cca 600 ml. Z toho teprve odměřte daných 375 ml do sorbetu. Syrup je možné připravit klidně z kila cukru, v lednici vydrží zakrytý docela dlouho a pak můžete sorbetovat až do alelujá. A udělat si třeba..nachové plachty.

Prostě něžná je noc.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

11 komentářů u „Jen růžová to může být!

  1. Pekny vecer :o)
    Narazila som na tuto stranku a vyborne citanie, uz sa tesim na dalsie recepty!
    Mam otazku k tomu pristroju na zmrzlinu, aky objem sa da vyrobit? Musi sa dat chladit do mraznicky pred pouzitim?

  2. Záleží, jaký si pořídíte stroj. Uvedené množství v receptu je na cca jeden litr zmrzliny. Můj zmrzlinovač zvládne najednou litry dva, ale už to není přístroj vyloženě pro každou domácnost, je to už profesionální zařízení určené pro malé provozy. Má vlastní chladící jednotku a zvládne udělat i nevychlazenou směs, ale jeho nevýhodou je jednak dost vysoká cena a pak značná velikost. Nehodí se tedy, pokud vyrábíte zmrzlinu jen jednou za čas. Běžná kapacita zmrzlinovačů s namrazovací nádobou (což je prostorově nejpraktičtější řešení, ale musíte chladící kontejner před mražením nechat odpočinout aspoň 12 hodin, ale spíše 24 hodin v mrazáku ) je právě jeden litr a směs je třeba do něj lít studenou. Dá se ale narazit i půllitrové přístroje, ba dokonce i menší (třeba jako nástavec na robot). Přístroje s vlastním chlazením jsou většinou také na 500 – 1000 ml.

  3. No, a teď přichází klíčová otázka. Co bude dál? Budete se se zmrzlinami objevovat jen na takovýchto akcích? Nebo bude možné koupit si zmrzlinu/y i někde jinde/nějak jinak? :o) Já bych si prosím běhala pro zásobičky i soukromě a pravidelně. :o) Moc jsem si chtěla koupit od každé příchutě jednu (děkuju převelice za tu mučenkovou podpultovku!), ale bylo mi to blbé vůči ostatním, na které by se pak nedostalo.

  4. Já jsem na pikniku nebyla… ale zajímal by mě moc Váš tip na zmrzlinovač na ten normální rodinný provoz… jaký jste měla před tímhle elegánem a jestli ho doporučujete… Děkuji moc.

    • Pokud děláte zmrzlinu třeba jednou týdně, doporučuji nějaký model s namrazovací nádobou, která pojme litr. Jsou skladné (kromě tedy místa v mrazáku) a zmrzlinu mrazí rychleji než stroje s vlastním kompresorem, ale malým výkonem. Já jsem měla hrozně legrační stroj – Ariete Disney s obrázky Mickey Mouse :). Dostával dost zabrat a vydržel tři roky bez poruchy, pořizovací cena byla kolem tisícokoruny, takže za ty peníze si své slušně odpracoval. Pokud chcete dělat častěji a máte na stroj místo a nechcete se nechat se omezovat faktem, zda máte dostatečně „namraženo“, tak spolehlivé zprávy mám o zmrzlinovači Baumatic Gelato, pár kamarádů ho s úspěchem používá.

    • Bohužel (zatím) nejsme profesionální zmrzlinárna, pořízení vlastní výrobny je dost nákladné a na zmrzlinu jsou opravdu přísné hygienické předpisy (přísnější než jinde), proto se málokdo do dobrodružství s vlastní výrobou od základu pustí a většina zvolí cestu předpřipravených nečerstvých produktů jako je prášek/pasta smíchaná s vodou nebo mlékem. Oficiálně tedy prodávat nesmíme, akce, kterou zaštítil Apetit, byla v tomhle směru zatím ojedinělá..Ale nesměle se rýsuje jedna možnost na září… A rádi bychom za čas rozjeli zmrzlinárnu oficiálně, ale to určitě nebude toto léto..

  5. Dobrý den, zajímalo by mne, zda v jahodovém sorbetu při Vašem postupu zůstavají i semínka. Pokud ano, zkoušela jste je nějak odstranit a případně jak? Děkuji Olga

    • Ano, zůstávají, jahodová semínka jsou natolik drobná, že většině lidí – ani mě ne – nevadí. Pro větší hladkost samozřejmě můžete propasírovat rozmixovanou směs přes velmi jemné sítko.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.