Okurka je jen převlečenej meloun!

U kombinace okurka–máta–gin jsem nepochybovala, že ten, kdo se jí odváží ochutnat, litovat nebude. Vždyť okurka je jen převlečený meloun a nad melounovým daiquiri se taky nikdo neošklíbá.  Když jsem narazila na recept, který používal okurku ve spojení s bílým vínem,  hned jsem ho musela zkusit a donést protřelým jazykům scukařů na jeden soukromý dýchánek na trávě ve Stromovce.  A právě tam se zrodil nápad, že ještě víc by tomuhle sorbetu slušel gin. A je to naprostá pravda.  Doma jsem pak ubrala něco cukru z původního receptu a přidala na alkoholu. Musím říct, že zájem o okurkovou daleko předčil mé očekávání  a dokázal, že nadvláda jahodové, vanilkové a čokoládové (tři celosvětově nejprodávanější druhy) nemusí být absolutní. Na Apetit pikniku právě okurka trhala rekordy a pokud někdo žadoní o recept, tak chce „ten okurkový.“ Když na víkend ohlásili tropické teploty, bylo jasné, že okurková je ta pravá.

Co byste měli ale vědět, než se do výroby pustíte: Kvůli poměrně velkému množství alkoholu (jak ví každý, kdo si schovává „pro všechny případy“ stejně jako já namraženou láhev vodky v mrazáku) sorbet pomalu mrzne a rychle taje. S poměry se tedy musí opatrně, jinak z toho zmrzlina nikdy nebude.

Mužstvo pruhovaných čeká na svůj výstup

Na druhou stranu tahle směs je ideálné i pro ty, kteří nevlastní zmrzlinovač. Skvěle z ní půjdou vyrobit nanuky pro dospělé (stačí směs nalít do formiček) nebo vytvořit ledovou tříšť čili granitu – směs se nalije nejlépe do kovové nádoby a během mražení se průběžně rozrušuje vidličkou tak, aby vznikly velké krystaly. Granitu s klidem servírujte s brčkem ve sklenici a ujišťuju vás, že budete hvězdou každé zahradní slavnosti a po mojitu nikdo ani nevzdechne. Navíc je to -na rozdíl od mojita – velmi šetrná varianta co do množství alhoholu. Výhodné pro čistou hlavu, tak pro stav peneženky. Komu je ginu málo, klidně ať tím hotovou okurkovou ještě přelije.

Takhle to vypadá jako ztělesněné zdraví! (nebo voda z rybníka, podle úhlu pohledu.)

Uvedené hodnoty v receptu berte spíš orientačně – nemám to ještě všechno dokonale nakalibrované, a alkohol přidávám spíš podle oka. Pro Apetit piknik jsem navíc okurkovou vyráběla doslova na litry, takže menší množství se mi teď  odhaduje trochu s obtížemi.

Na necelý litr budete potřebovat:

  • Cca čtyři středně velké pevné okurky
  • šťávu ze dvou citronů
  • několik stonků máty

zhruba 170 – 180 gr cukru, méně bych rozhodně nezkoušela, protože nedostatek cukru v kombinaci s alkoholem může zapříčinit vznik sladké okurkové ledové polévky, ale zmrzka z toho nebude. Kdo raději sladší, klidně nechť dá 200 gr.

několik lžic velmi kvalitního ginu (tady nešetřit! Já používám Bombay Saphir) – ale ne více než velký panák – opět radím, vychytejte si sami. Směs každopádně musí po jalovci příjemně vonět.

Směs v procesu míchání ode mě dostala přezdívku ropuší kůže.

Nyní budou ve výhodě majitelé mašin, které většinu času příšerně překážejí na lince a používají se tak jednou ročně při nadúrodě jablek. Ano, odšťavňovače. Důležité je totiž použít z okurky jen štávu a dřeň nechat stranou. Kdo nevlastní odšťavňovač, použije trochu pracnější techniku. Okurky se oloupou (to i v prvním případě), nakrájí, rozmixují tyčákem a pak se z nich přecedí jen šťáva – samozřejmě pokud tedy zrovna netoužíte po zmrzlém okurkovém salátě. Dužina totiž dává zmrzlině nepříjemně moučný pocit v puse. Tím máte skoro hovoto. Do  šťávy přisypete cukr a mixujete tak dlouho, dokud se nerozpustí. Dochutíte citronem, alhokolem a ginem. Lístečky máty nasekejte na drobno a okamžitě, než stačí zhědnout přidejte do směsi. Množství máty je opět závislé na osobních preferencích. A šup s tím do stroje, formiček, nebo jen mrazáku. Dejte vědět, jak se povedla, především vítám experimentárory s množstvím ginu – samotnou mě zajímá ta tenká hranice mezi zmrzlinou a namraženým okurkovým koktejlem 🙂

Výsledek však nakonec nejen dobře vypadá, ale hlavně chutná. Těsně po domíchání je ještě hodně světlá, ale v mrazáku opět více zezelená. 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

15 komentářů u „Okurka je jen převlečenej meloun!

  1. Ulala! To jsem ráda, že si ji budu moct udělat i doma :). Na Apetit pikniku jsem k vám šla už s jasnou volbou Okurkové zmrzliny s ginem. Bála jsem se, aby na mě ještě zbyla, protože jsem před piknikem různě po jiných stránkách četla, jak se všichni na tu okurkovou těší :). Naštěstí jsem ji ulovila a smekám klobouk. Moc dobrá!

  2. Já se nemohla dočkat receptu, tak jsem si ho vymyslela – nejprve ve formě ledových kostech přidávaných do vody a posléze i jako řekněme vločkovatou zmrzlinu. Po ruce jsem neměla ani odšťavňovač, ani mixér, takže jsem okurku pěkně růčo nastrouhala a mačkala a mačkala, dokud kapala okurková šťáva. Chuť byla hodně podobná vaší zmrzlině (ale byla bez ginu, gin jsem si dala jen do limonády) a moc nám chutnala.
    Ale kdybych u vás zmrzku neochutnala, nepustila bych se do experimentů. Takže díky!

  3. Právě kvůli šťávě z okurek jsme si pořídili zmiňovanou mašinu, většinu času příšerně překážející na lince…:) A ejhle – ten náš bohužel mělní okurky tak najemno, že do šťávy jde i část dužiny!:(
    Ráda bych věděla, jestli je to nešvar všech odšťavňovačů, nebo jen toho našeho.

    • Můj odšťavňovač Morphy Richards dužinu nepropouští, ale zase odšťavňuje hrozně ledabyle. Dužina je ještě po odšťavnění zcela plná šťávy, takže jí zavážu do plenky a ještě řádně vyždímám..Ale celkově nemohu říci, že bych zrovna tento přístroj někomu doporučovala..

  4. Chápu to dobře, že i do melounové zmrzliny se dává pouze šťáva, nikoli dužina? A jaké další ovoce (popřípadě zelenina) je lepší bez dužiny? Děkuji za radu. Dají se sehnat i nějaké české recepty?

    • Do melounové zmrzliny dužinu normálně dávám – jen šťáva by byla planá, žádný nepříjemný efekt to nemá. Možná je to „drhnutí“ specifické jen pro okurku. Obecně filtruji tužší slupky, tuhá vláka (meruňky,hrušky) semínka (ostružiny). Jako šťávu používám citrusy, ale tam se část dužiny vždy dostane a nevadí. Co se českých receptů týče, pokud vím, nic knižního – vyjma kuchařky nanuků, vyšlé ve Slovartu – neexistuje. Leda pohledat na různých food blozích – je tam toho dost a dost..Bohužel žádný ucelený cyklus, to najdete asi jen u mě..:)

      • Děkuji za odpověď. Ptala jsem se proto, že moje melounová připomínala spíše ledovou tříšť než cokoli jiného… Mám ještě jeden dotaz: vždy, když doma servíruji zmrzlinu, dostanu obligátní otázku: „A mrkvičkovou nemáte?“ Tajemně mlčím a v hlavě se mi rodí plán. Nicméně bych nerada, aby to skončilo fiaskem a dokončením zajíčkovy repliky, proto prosím o radu. Děkuji moc.

        • Hanko, myslím, že to nebude dužinou. Je to spíš tím, že meloun je sám o sobě hodně vodnatý a zmrzliny z tak vodnatého ovoce hůře tuhnou, rychle tají a rozpadají se. Druhá příčina může být přílišné přidané množství cukru – ale to asi nebude tento případ, protože meloun je sám o sobě velmi sladký a neumím si moc představit, že by jej někdo přesladil. V tomto případě bych si nebála zaexperimentovat s trochou želatiny nebo agaru, případně xanthanové gumy (vypadá jako prášek a mají to ve zdravých výživách). Prostě látky, která vám pomůže vodu ve zmrzlině „svázat“ – sorbet pak bude hladší a bude lépe držet pohromadě. Jen pozor na dávkování, příliš mnoho gelujících látek může vyrobit ze zmrzliny taky „gel“. Já občas právě u hodně řídkých zmrzlin někdy experimentuju s agarem. Je třeba rozpustit jej za tepla – tedy odebrat trošinku šťávy, v ní rozpustit agar – cca 2 gramy a přilít ke zbytku, důkladně rozmixovat.
          A co se týče mrkvové – je to jeden z dluhů tu na blogu, dělala jsem a na článek se chystám, jen času se nedostává..

    • Bez dužiny musíte dát mnoho cukru, jinak se vám žádná zmrzlina ani sorbet nevytvoří, je nesmysl ji vyhazovat! Zkoušejte, experimentujte, uvidíte, že to dokážete.

  5. Tahle zmrzka me nadchla !!! Koupila jsem zmrzlinovac, okurky a vsechny ingredience (a hlavne prestala patrat, kam se doma stratil gin a koupila novy 🙂 bohuzel az po rozbaleni zmrzlinovace jsem zjistila, ze musi byt 24 hod v mrazaku, tak jsem pridala gin a led a vyrobila skvely koktejl 🙂 druha davka se uz pripravuje, tak doufam, ze to klapne. Jen mi prisel ten jeden panak ginu malo, tak uvidim, jak to cele dopadne 🙂

    • S ginem rozhodně experimentujte, já se řídím hlavně podle toho, že by směs měla po ginu vonět. Ovšem pokud se to přežene, nikdy to neztuhne. Hodně štěstí, ať se zmrzlina povede!

  6. Toho cukru méně si tedy myslím, prave jsem tu zmrzku dodelala, je super, díky za tip „vymackat stavu přes uterku“. Mám v tom 170 g cukru a příště dam tak 120 g

    • Množství cukru je individuální, ovšem když ho příliš snížíte, nedostanete tak hladkou konzistenci, místo sorbetu budete mít granitu. Cukr je navíc lepší dávkovat podle měřáku, každá dávka může být trochu jiná.

    • Dobrý den, každý ať samozřejmě experimentuje po libosti, od toho recepty jsou, aby se upravovaly individuálním chutím. Máte pravdu, že dužina dělá ve zmrzlině hodně a ze šťáv (to platí i pro pomeranč) se dělají sorbety mnohem hůře. Osobně nemám s tou okurkovou dužinou dobré zkušenosti, ale kdo ví, třeba máte super výkonný mixér, který si s ní poradí tak, že není v konečném výsledku nepříjemná. Nebo vám to prostě tak vyhovuje. To je zcela v pořádku. Já jsem smířená s tím, že mnohé zmrzliny jsou spíše tříště, třeba právě okurková. V profi výrobě mají celou řadu pomocníků, jak to udělat, aby byl výsledek hladký a krémový, i když jde jen o zmrzlou vodu. (přidáváná vláknina, karubin, různé druhy cukrů..) Ale ani tak tyhle vodové zmrzliny nepatří mezi oblíbence profesionálů, zeptejte se třeba v Créme de la Créme, jak rádi dělají pomerančový sorbet 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..