Maliny od Paula a farmářská zmrzlina

Startuju novou rubriku, ve které hodlám fotit (jen mobilem, víc asi nebudu mít při ruce) zmrzlinu, kterou ochutnám na ulici. Budu vybírat jen to, co mě zaujme, většina totiž ani nestojí za zmínku. Tenhle týden jsem vyzkoušela malinový sorbet od Paula a farmářskou zmrzlinu.

Paul, jak známo, je pekárna (či rozpékárna :), a i když vím, že nejsou tak skvělí, jak se tváří, pro některé jejich výrobky mám slabost. Croissanty jsou ucházející, nejradši mám ale jejich chlebové tyčky – twisty. Nejlepší jsou horké z trouby.. V létě Paul najel i na zmrzlinový program, nabízí aktuálně točenou a malinový sorbet. Ten je na rozdíl od točené pěkně v reálu vidět na pultu a hned mě zaujal. Je třeba vyjasnit terminologii – nejde o sorbet, jako spíš o velmi delikátní ledovou tříšť – nakonec se to míchá ve stejném zařízení, co tříště.  Nedostanete taky ke  konzumaci lžičku, nýbrž brčko. Většina ledových tříští se skládá ze sirupu a ledu, přičemž sirup člověk hned vysaje a zbyde mu kelímek plný strouhaného ledu. Ne tak u Palula, jejich malináč jsou fakt maliny rozšmelcované s cukrem a ledem na jemno. V sorbetu by zrníčka nejspíš vadila a nepříjemně by zmrzla, v tomhle ledovém koktejlu nikoli. Stačí malinko ubrat na sladkosti (ale to je indivuduální chuťová záležitost) a je to celkem bomba. Malý kelímek tuším za 39 Kč, velký o dvacku víc.

Druhá ochutnávka mi připravila zklamání. Na farmářských trzích se prodává „Farmářská zmrzlina“. Já na ni narazila dneska na Jiřáku, ale bohužel tam nebyl nikdo z výrobců a prodej byl spojený se cidrem. Pán od cidru o zmrzlině žel nic nevěděl. Tedy kromě toho, že se vyrábí z „mléka ne prášku“. Mučila jsem ho dotazy, ale dozvěděla jsem se pouze to, že „to“ dělá jeden kluk v Sušici, městečku, které poměrně znám a mám k němu citové vazby. A že s výrobou začal pro podnik kuchaře Štěpána, ano toho, co byl v pořadu Ano, šéfe a kde se skutečně velmi slušně vaří. Kontakt ani webovky se mi vyhledat nepodařilo, takže pokud o tom někdo něco bližšího víte, sem s tím!

Zabalená, led pomalu teplá na víčku.

Prý někdy přímo kopečkují, ale já narazila pouze na mrazák, v jehož útrobách se skrývaly plastové krabičky s předem připravenými třemi kopečky, podle výběru zmrzlináře. Popis příchutí byl na druhé straně nalepený obyčejnou samolepkou a napsaný byl rukou. Plastová lžička je jednoduše zaklíněna do víčka. O hygieně výroby něco tuším, ale jak je to s hygienou prodeje nevím. Každopádně úplně super lákavá prezentace to nebyla, ale tím se nedám zastarašit, koneckonců domácí zmrzka nemusí být vyfintěná,  hlavně když je dobrá.   Vybrala jsem kombinaci citron-borůvka-konopí, samozřejmě kvůli poslední příchuti. Citron i borůvky byly jednoznačně umělé. Citron přeslazený nesorbetového typu, borůvky úplně podivné, bez stopy slupiček nebo jiného znaku, že kolem nějaké ovoce prošlo. Navíc tyhle zmrzliny rychle tály, mnohem rycheji než jejich kolegyně konopná. Moje zmrzliny taky mají pomalý rozjezd, čili to celkem u konopné poukazuje na „přírodní“ původ.  Dost možná, že borůvková a citronová byly taky z mléka, ale za zbytek ingrediencí bych nevsadila ani zlámanou grešli. Konopná naopak chutnala po mléce i po bylině (chuť konopí nemám úplně „nakalibrovanou“), rozhodně přírodně a zajímavě. Tu jsem dojedla, zbytek letěl do koše. Kalíšek se třemi kopečky stál lidových 35 Kč, možná, že už to mě mělo varovat 🙂

Rozbalená a..nedobrá.

Příspěvek byl publikován v rubrice zmrzlina na ulici a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Maliny od Paula a farmářská zmrzlina

  1. Já si jich ani nevšimla, a to jsem tam taky dneska byla (vlastně jsem si jich tam nevšimla nikdy).. Ale o mě je známo, že jsem slepá. Sranda. Paulovo pečivo mě neoslovuje, twisty už vůbec ne (ale měla jsem jen vychladlé), maximálně ty sladké věci si někdy dávám, ale tříšť teda zkusím.

    • Ta zmrzlina je velmi nenápadná, jen velký mrazák a bez poutače, hned na začátku trhů…Všimla jsem si jí spíš náhodou,..
      Paul není žádný zázrak, jejich chleba se nedá jíst a já u nich nemám moc ráda ani sladké – makronky špatné, dortíky taky úplně nedpovídají mé představě cena/výkon a zbytek je vlastně většinou obligátní listové těsto..Na milost jsem vzala jen ty tyčky. Jó, kdyby tam tak dělali Tvoje preclíky, to by byla jiná!

  2. Nemůže být z cukrárny na náměstí, naproti Muzeu Šumavy? Čoko se myslím jmenuje, loni – mám pocit – tvrdili, že zmrzku dělaj svoji.

  3. Okurková je okurková :o))) A u zmiňovaného Štepána se už také zhoršili. Proč si proboha nikdo nedokáže udržet delší dobu stejnou kvalitu, zboží a služeb…

    • Na konci srpna budu zřejmě poblíž, budeme muset Štěpána proklepnout…Servis tam byl ale hrozný již před rokem. Mimochodem jsem právě dodělala angreštovou a taky není špatná.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *