Zmrzlina z Turnerovy chaty (Vydra a vydra v ceně)

Když jsem psala článek o zmrzlině do domovského listu a dostala jsem za úkol taky doporučit nějakou dobrou zmrzlinu, lehce se mi orosilo čelo.  Samozřejmost je odkaz na Tuchlovice, tam u nás bydlí zmrzlinový bůh, Angelato, Dream and Cream, to jsou jistoty. Jenže co dál, zejména v regionech?

Pravda je taková, že dobré zmrzliny je ukrutně málo. Na zmrzlině se lehce nebohatne, je s ní práce a za krkem vám stále sedí hygiena s přesvědčením, že strašně rizkové je už míchání vody a prášku, natož něco tak troufalého jako setkání mléka, ovoce a žloutků. Takže každý, kdo se aspoň snaží, to je záblesk naděje. Při brouzdání jsem narazila na zmrzlinu na Turnerově chatě, která podle výrobce vzniká jen z mléka, cukru a škrobu, aby pak byla na místě přímo před očima zákazníka smíšena se šumavským ovocem. Tak jsem to riskla, dala jí do článku a vzápětí se jela podívat, zda jsem si neuřízla kšandu.

Ano, zmrzlina v suvenýrech…

Na Turnerovu chatu se vydejte nejen kvůli zmrzlině. Cesta od Antýglu je jako mlat, ujede i kočárek a ujde snad i jednonohý invalida. Vedle cesty hučí Vydra a vymílá do kamenného moře mísy, kde si obři vaří polívku. Děti nalákáte nejen na zmrzku, ale i na živou vydru ve výběhu hned u chaty (vlastně jsou tam hned vydry dvě.) Zmrzka se prodává spolu se suvenýry (zákeřkost, jistě si domů odnesete něco z vydřího merchandisingu). V nabídce je smetanová a jogurtová, z ovoce si můžete přimíchat borůvky, lesní směs, jahody a maliny. Zkusili jsme kombinaci smetana/maliny a jogurt/borůvky. Porce za 45 kč. Ovoce je samozřejmě mražené, ve stroji se rozdrtí a přimíchá ke zmrzlině, čímž z kopečku rázem vznikne točená. (Orvané borůvčí všude kolem je asi důkazem, že už se mrazí na příští rok.) Chuť ovoce ve zmrzlém stavu však není příliš intenzivní a ani ve zmrzlině to není jinak. Je ale klidně možné, že výrobu s jiným než mraženým ovocem neumožňuje nějaká norma, protože zamražené ovoce je „epidemiologicky“ méně rizikové. Další zrada je, že točením zmrzlina vypadá úžasně bohatě, ale vevnitř hlubokého kornoutu zeje ve zmrzlinové mase solidní průrva. Ale na dva kopečky zas jedna porce vydá.

Barevně jsou k nerozeznání a vypadají bohatě..

Smetanový základ mi přišel lahodnější, velmi příjemný a v chuti plný. U jogurtu mi chyběla typická jogurtová nakyslost, na jazyku zůstával lehký pocit práškovitosti (možná ten škrob, mě se s jogurtovou zmrzlinou za použití škrobu stalo vlastně totéž). Dobré byly ale obě – na český zmrzlinový úhor nakonec velmi prima.

Tady je aspoň trochu vidět „dutá podstata“..

A douška navíc: mám pocit, že úplně stejnou zmrzlinu prodává stánek v Sušici, v uličce hned za rohem spořitelny na náměstí. Loni jsme tam měli velmi obdobný „model“, letos se nepodařilo hypotézu ověřit, neboť v době naší zastávky Sušici zrovna omýval příjemný přívalový deštík.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice zmrzlina na ulici a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Zmrzlina z Turnerovy chaty (Vydra a vydra v ceně)

  1. Dobry den, k memu nemalemu prekvapeni jsem ve Znojme (http://www.angacompany.com/cs/gelateria-znojmo.html) zaregistroval na ceske pomery velmi dobrou zmrzlinu, ktere se nemuzu nabazit. Netusim jak moc je zmrzlina zasazena nejakymi „pomocnicky“, ale chutove je proste skvela. Clovek si hned vzpomene na zahranicni dovolene.
    Jako oriskomil si vzdycky vyberu, ale musim uznat ze jahodova nebo melounova jsou vitecne. Jsem zvedavy na Vase pripadne hodnoceni 🙂

  2. K vyzkoušení doporučuji cukrárnu Venezia ve Slaném a na Kladně. Dělají dokonce i makovou a různé jiné zajímavosti. Výrazně nad průměrem. Díky za recept na kávovou, na tu se dlouho chystám. V Angelatu moje nejoblíbenější, tu vaší jsem na Apetit pikniku bohužel neochutnal – zlákala mě okurková :-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *