Tak napůl…

V posledních několika týdnech jsem měla možnost ochutnat zmrzlinu od zmrzlinářů, jenž se chlubí vlastními recepturami a tím, že na rozdíl od valné většiny nepráškují. Začala jsem na ně narážet v momentě, kdy jsem v jednom článku uvedla, že tu skoro nikdo takový mimo Hrivňákových není a najednou na mě začali vyskakovat jak čertíci z krabičky. Dvě zmrzlinářství se mi podařilo prověřit, ale se smíšeným výsledkem a trochu rozporuplnými pocity.

Stanoviště Kunětické zmrzliny.

První tip nás směřoval pod Kunětickou horu, přesněji řečeno přímo do Kunětic, kde má stánek Kunětická zmrzka. Podle svých stránek začínali jako klasičtí práškaři, ale pak se začali zajímat víc o chuť a nakonec se vydali na kurzy do Itálie. Kunětická zmrzlina je jen točená a denně nabízí aspoň dva druhy. Vanilkovou a nějakou ovocnou. Označení domácí má jen ovocná, smetanová – tedy přesněji řečeno vanilková – je z připraveného základu. Na stránkách to není zcela zřejmé, ale na Facebooku na přímý dotaz odpověděli, že na klasickou výrobu se žloutky a smetanou nemají hygienické podmínky.  Takže tu dostanete cosi jako točené sorbety, snaží se vykupovat místní ovoce a fajn je, že na stránkách zvěřejňují denní nabídku. Když jsme je navštívili my, byla k dispozici zrovna broskvová.

Točená broskvová nejvíc chutnala vosám. Mě moc ne.

To není zrovna lehká příchuť, broskve jsou méně aromarické než meruňky a ve zmrzce bývají mdlé.  Ani já nemohu říci, že bych byla se svou broskvovou vždy spokojená a větší úspěch mívají u mých strávníků jiné příchutě.  Bohužel receptura na broskvovou Kunětické zmrzky asi nebyla zrovna vyladěná, zmrzlina mi vyloženě nechutnala, měla nějaký divný chuťový dojezd.  Nicméně z jiných zdrojů mám reference na dobrou rybízovou a švestkovou, takže jsme mohli mít jen smůlu. Kunětické zmrzce dám určitě šanci, ale za tutovku bych ji po této zkušenosti nepovažovala. Určitě si tam nedávejte „domácí“ ledovou tříšť, to je čistá chemka. Zkusili jsme všechny tři co tam měli, a až na mandarinkovou (chutnala jako džus, prodávaný za dob mého dětství v jogurtových kelímcích se staniolovým víčkem a brčkem, pamatujete někdo?), jsme je nechali napospas  vosám.

Ledové tříště jen na vlastní nebezpečí.

Druhý testovaný podnik, Štáhlichovo zmrzlinářství, leží v Klatovech a znovu jde výhradně  o sezónní záležitost. Přímo na náměstí prodávají z historického auta, upraveného na zmrzlinový stánek. Je to celkem milé retro – nicméně zmrzlinu vyrábějí jinde na provozovně  a najdete tu jak kopečkovou, tak točenou. Testovali jsme kopečkovou a znovu s rozporuplnými pocity.

Štáhlichovic retro zmrzlinový vůz.

Ovocnou určitě dělají z ovoce, ale je strašně málo intenzivní v chuti. Vzpomněla jsem si na okamžik, kdy jsem si u Hrivňákových poprvé dala červený pomeranč a dostavil se úplný výbuch chuti v puse. Štáhlichovi mají ovoce hodně tlumené, nevím, zda šetří na množství  ovocného podílu nebo čím to je..Ostružiny jsem v ostružinové ucítila konečně asi až na třetí líznutí. Nicméně proti produkci, co se běžně nabízí, je to jistě krok k lepšímu. Pokud někdo vydrží sledovat jejich propagační video (bacha, jen pro otrlé), vidí, že zmrzlinář dává do ovocných jen vodu, ovoce a klasický cukr krystal. Nicméně když dojde na smetanové, vidíte na videu, jak do stroje lije směs z nálevky a kamera nám pak nabízí jen pohled na finální úpravy (vmíchání oříšků a pod.). Můj instinkt a mlsný jazyk říká, že smetanovou Štáhlichovi po zcela poctivém způsobu asi vzdali. Tipovala bych to na mléko a nějakou pastu, ale ověřené to nemám.  Shodou okolností mě totiž ještě před návštěvou paní Štáhlichová kontaktovala (za jiné médium než Tři kopečky) aby mě upozornila, jaké odpornosti se nabízejí zákazníků jako točená a poslala mi složení směsi na točenou, kterou vyrábí firma z Tvrdonic. Nebylo to vskutku nic pěkného, nicméně jsem paní zmrzlinářku poprosila o zodpovězení otázek po původu klatovských smetanových a odpověď jsem nedostala. Pokud ještě přijde, tak ji sem doplním a jestliže se mýlím a Štáhlichovi vyrábí skutečně bez průmyslových základů i smetanové, slibuju, že budu za trest tlouct čelem do stolu nebo vrátím svůj „degustátorský“ diplom z Valtic.  

Bledé tváře klatovských kopečků. Chutnal nám rybíz, jogurt, ostatní nenadchly (pistáciová v mističce napravo, vedle ní broskvová, jogurtová). Z dalších druhů je ještě zpodobněna oříšková a smetanová s čokoládovým mramorováním (ta byla celkem ble..)

Chuťově bych si na to  tedy moc nevsadila, tipuju to spíš na nějakou směs vyšší kvality, oříšková byla docela dobrá. Ruku do ohně dám za použití ne moc dobré pasty u pistáciové (barva odpovídá, ale chuť chemická, s mikroskopickými stopami oříšků..), kávovou jsme překřtili na lógrovou. Ale tam za výsledek možná mohlo použití standardní kávy. Můj muž  a druhá ruka Tří kopečků pak doma vyrobil dvě receptově identické kávové – jednu z výběrové Ethiopia Sidamo, druhou z Maryly Standard. Propastný rozdíl, Maryla na hranici poživatelnosti. Každopádně skutečně dobrá kávová stejně jako pistáciová je veledrahý špás na surovinách – vlastně se moc nedivím, že se v Klatovech nechce do těchto dvou surovin investovat majlant.

„Maryla..dobře mi radila, abych to s ní víckrát nezkoušel.“

Kunětická zmrzka i Štáhlichovi jsou zkrátka pořád na půl cesty – nicméně cesty správným směrem. Pozice 2 AD zmrzliny z Tuchlovic ale zůstává zatím neotřesitelná. I když..čeká mě ještě výlet do Kladna a Staré Boleslavi, kde se chlubí vynikající domácí zmrzlinou. Bylo by skvělé, kdyby šlo o příjemné překvapení. Pokud někdo máte zkušenost s popsanými podniky, sem s nimi do komentářů.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je zmrzlinarka. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

9 komentářů u „Tak napůl…

  1. Nebudete mít náhodou cestu do Opavy?:)
    Teď jsem tam byla za kamarádkou a pozvala mě na jejich legendární zmrzlinu. Mají tam psané, že je vyrobená z ovoce a ovocných šťáv, byla opravdu dokonalá (nejsem takový expert, ale zmlsaná jsem dost), dávali obrovské kopce a ta zmrzlina nezvykle rychle tála. Docela by mě zajímal názor odborníka.
    Rybízová, borůvková i čokoládová byla vynikající, perníková trochu sladší na mě..

      • Koukám na to na mapu a je to ulice Hrnčířská, vedle vchodu 15a (ještě o vchod dál je velká drogerie)
        Jinak musím pochválit blog! Jsem zmrzlino maniak a slintám si tu do klávesnice. Nějaký známý, který mi o něm řekl snad mluvil, že zmrzlinu normálně prodáváte. Tak bych se ráda zeptala, jestli máte nějaký krámek (snad byla řeč o Nuslích), nebo ji děláte jen příležitostně po akcích, případně na objednávku?
        Nikde jsem tu info nenašla..

        • Prima, díky za podrobné info, budu vést v patrnosti a při nejbližší cestě do okolí vyzkoušíme. Zmrzlinu prodávám jen na objednávku nebo právě občas nějak na akci, brzo by se tady na blogu mělo objevit víc (aspoň kontaktní údaje:)..Aktuální nabídka je vždy na facebookové stránce Tří kopečků. Zatím je to spíš tak, že zkouším různé příchutě a možnosti – spotřebovat všechny je však mimo možnosti běžné rodiny, tak dáváme „přebytky“ z domu. Ale samozřejmě udělám i na speciální objednávku (třeba tuhle mandarinkovou, chystám se na lékořici, marcipán) Regulérní podnik je v plánu, start optimisticky vidím zatím na příští pozdní jaro/léto.

          • Děkuju moc za info..budu čekávat, až se tu objeví konkrétnější info:)

  2. Dobrý den, co takhle zajet na točenou zmrzlinu do Dobřan u Plzně? Zajímal by nás také váš názor na domácí výrobu.

  3. Bydlím ve Stochově, cca 5 min autem od Tuchlovic. Tuchlovická zmrzlina je v okolí legendární. Není den, kdybyste na ní nestáli frontu 🙂 Moc mi chutná jejich tymiánová a ovocné sorbety 🙂

  4. Dobrý den,

    vaše zmrzlina je vynikající. V Praze jsem ochutnala málo lepších! Ráda bych si jednou za čas vyzkoušela její výrobu doma-poradíte prosím ingredience a postup na mátovou či jinou krémovou? Dá se vaše zmrzlina v Praze někde sehnat na ´odnos´ domů (v kelímcích apod.)? Díky

    Martina

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *