Vánoční kolekce

Míváte po štědrovečerní večeři dezert? My doma nikdy neměli. Ryba se smažila docela pozdě, takže pak honem ke stromečku, začali jsme rozbalovat v době, kdy ostatní už dávno odfukovali u televizí. Ujídalo se cukroví, kdo chtěl tak vánočku, někdy býval i štrůdl. Vytvářet ještě dezert, když je kolem tolik sladkostí, to by naše nikdy ani nenapadlo. A mě donedávna taky ne. Dokud jsem loni po večeři neservírovala zmrzlinu. Dokonce i děti zbrzdily úprk ke stromečku a zaujatě zabořily lžíce do pohárů. S nejvanilkovatější vanilkovou s nakládanými višněmi a smetanovou s karamelizovanými banány a kusy čokolády. A vypadá to, že jsem zadělala na tradici. Napadlo mě, že bych se letos s Vámi mohla podělit. Tentokrát tu nebude recept, ale zmrzlina přímo ode mě. A bude super vánoční. Ó ano, i s vůní jehličí.  Své si najdou milovníci smetany i ti, kdo preferují sorbet. A co tedy chystám?

zmrzkaucuketku

Dekonstruovaný svařák

cervenazmrzka

Kdo má chuť na svařák ve vytopeném bytě? Já tedy jen pár minut poté, co přijdu vymrzlá z venku. Ale chuť svařeného vína je skvělá a nechci se o ni ošidit. A teď si představte svařák postavený na hlavu – ve formě sorbetu, koření a víno hřeje, současně však studí. Nebojte, nebudu ho dělat z patoků, ale vybírat budu plná kvalitní červená vína od českých vinařů.

čokomata

Voňavý pomeranč (a čokoláda)

Ta nejjednodušší vánoční ozdoba na světě, pomeranč se zapíchnutým hřebíčkem, se promění v něco rafinovaného..Taky jste ho každý rok dělali? Oranžová koule, do které dětské ruce vpichují jako ozdobu sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného. A bylo vám líto, že pomeranč seschne a je po ozdobě? A co když si letos dáte čokoládovou zmrzlinu, která chutná po pomeranči a špetce čerstvého hřebíčku. Ne, větší potěšení snad už není.

strudlova

Punč de luxe

Znáte Glögg? Švédský svařák, vylepšený rozinkami a mandlemi? Jenže může chutnat ještě lépe. Jako punčová zmrzlina, s rozinkami pěkně nacucanými voňavým alkoholem, mandlemi opraženými do křupava.

jehlici

Vůně jehličí

Co je pravá esence Vánoc? Zázvor a skořice z perníčků? Vanilka z rohlíčků? Pro mě je to vůně stromečku. Tohle je to, co nikdo nečeká. Smetanová zmrzlina s vůní jehličí a perníčků. Úžas a překvapení.

 

 

9 komentářů u „Vánoční kolekce

  1. O zmrzlině z jehličí (z mladých výhonků) mi vyprávěla maminka, takže se jedná o ještě předválečnou záležitost. Ale v poslední roky jsem zaregistrovala, že se tu a tam, především v zahraničí, objeví.
    Navrhovaný výběr je fascinující a převelice lákavý. Máte tvořivou imaginaci, přeji mnoho zdaru!

  2. Děkuji mockrát! Že se mladé výhonky používají v kuchyni či léčitelství již dlouho, jsem již slyšela. Láká mě třeba sirup, ráda si dávám jehličnanové limonády. V poslední době jehličnany frčí v severské kuchyni (experimentoval s nimi i pan Cuketka). Ovšem prvorepubliková zmrzlina z výhonků, to je pro mě objev! Já bohužel nebudu moci použít mladé výhonky, neb ty jsou k mání jen na jaře, ale výsledek bude, doufám, také velmi dobrý..

  3. Snad Vás potěší, že právě díky Vám jsem překonala ostych vstoupit mezi ZMRZLINÁŘE. Koupila jsem stroj, vyzkoušela ho ještě v Praze a pak odvezla na Srí Lanku. Ovocná tu potřebuje poloviční dávky cukru a je to prostě zaručená mňamka. Na druhou stranu asi oželím čokoládové a pod., výchozí surovina je nevalná a tudíž i výsledek. Ale už se těšíme na objevování. V neděli 15. 12. 2013 v 10:12 (to určil fjúčrmen :-)) místního času otvíráme Seventh Heaven Cafe s domácí zmrzlinou!
    Moc děkuju za inspiraci a přeju hodně úspěchů ve vašem konání.
    Martina

    • Martino, to je skvělé, to mě moc těší. Musíte mít přístup k fantastickému ovoci, úplně si představuju ty sorbety! A taky spousta koření, kávy, čaje..Ať se Vám a Vašemu podniku moc daří!

  4. Dobry vecer jen bych se chtel zeptat daji se tyto vase navody na zmrzliny pouzivat i jako tocene ? Nejsem zastancem u tocene zmrzliny voda a prasek to me nejde pres srst proto se snazim najit kdejake informace nejakou knizku a tocene zmrzline s domacich surovin nikde nic jestli byjste o necem vedela byl bych moc rad dekuji preji pekny vecer .

  5. Dobrý den,

    vytvořili jsme 1. ročník české národní soutěže FOOD BLOG ROKU 2013 a věříme, že tato soutěž nás bude všechny motivovat ještě více k chutnějšímu vaření, psaní a focení.

    Zařadili jsme Váš blog do seznamu food blogů.Použili jsme zmenšeninu vaší fotografie, název blogu a odkaz na vaše stránky. Pokud si přejete vymazat z tohoto seznamu, dejte nám prosím vědět.

    Hodně štěstí vašemu blogu!

    Lukáš Beránek
    food BLOG roku
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    http://www.foodblogroku.cz
    http://www.facebook.com/foodblogroku

  6. Dobry den, chystate na letosni rok opet vanocni kolekci zmrzlin? Pripadne nemela byste tip na recept na svarakovou zmrzlinu? Uz od leta nemyslim pri predstave Vanoc na nic jineho ;-D Prolistovala jsem Lebovtzovu knihu i blog a bez uspechu…

    Diky a hezky predvanocni cas.

    • Dobrý den, kolekce je, ale je letos jiná, nerada se opakuji. Svařákovou jsem tedy nedělala, ale bude patrně k ochutnání v bistru Dish na Praze 2. Jinak receptů je samozřejmě hodně, pohledejte na internetu „mulled wine sorbet“. Já mám recept vlastní, třeba ho sem někdy vložím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.