Bez bezu jsem bez sebe

beznatabuli

Určitě znáte urban gardening, městské zahradničení – tedy snahu osázet balkony, terasy a komunitní zahrady vším možným, hlavně jedlým a mít tak třeba pár svých jahod, každou hýčkanou jak na podušce. Urban gardening neprovozuju, protože můj severně položený balkon má klima někde mezi tundrou a tajgou. Ale provozuju urban harvesting. Tedy městskou sklizeň. Nekradu ostatním jejich úrodu přes plot, ale češu a sbírám to, co je volně dostupné. Začínám fialkami, pokračuju pampeliškami, lipovým květem a snad se dopracuju i k moruškám. A trhám bezový květ – nejen na sirup.

Když googlujete „elderflower ice cream“, každý recept začíná slovy vezměte bezový sirup (v originálu „cordial“). A to je přesně to, co jsem udělat nechtěla. Chci bezový květ čerstvý, ne zmrzlinu naředit velkým množstvím vody, kterou sirup obsahuje. Inspiraci jsem nakonec našla u Maškrtnice a jejího bezinkového cheesecaku. Tam je totiž geniální nápad – louhování bezu ve smetaně za studena. Já to zkoušela předtím stylem hokus pokus za tepla a květy okamžitě zčernaly a moc to nevonělo. Takže louhovat zastudena, nejlépe dva i více dnů (můj rekord je asi týden) a pak zkombinovat s něčím trošku kyselým.

beznakrajce1

Takže tady máte moji verzi bezinkové, té nejlepší na světě. Letos jsem ji, myslím, oproti verzi na Apetit pikniku, kde byla loni k mání, ještě vytunila.

Na cca 800 ml zmrzliny:

  • nejméně 10 nebo více i velkých bezových květenství dle chuti
  • 125 ml mléka (1,5%)
  • 125 ml smetany na šlehání
  • 2 žloutky
  • 375 ml zakysané smetany (použila jsem 18%)
  • citronová šťáva dle chuti, cca lžička
  • 125 gramů cukru

Otrhejte z bezu květy a vložte je do uzavíratelné nádoby, zalijte mlékem a smetanou na šlehání. Kdo chce opláchne, kdo neoplachuje, má více bezové chuti (ale taky pylu, takže alergici, bacha.) Protřepejte, aby se důkladně obalily a nechte v lednici nejméně 24 hodin, klidně ale dva dny. Čas od času možno protřepat. Bude se zdát, že květy nasály všechnu tekutinu a vznikla podivná koule. Nic nevadí, pak to přes plenu nebo jiný hadřík zase všechno vymačkáte.

Máte vymačkáno? Zahřejte šetrně směs s cukrem, aby se rozpustil.  Výsledek musí být horký, ale neměl by přímo vřít. V misce vedle si rozšlehejte dva žloutky, opatrně na ně  za stálého mícháné nalijte praménkem horkou směs a vraťte do hrnce. Provařte, směs musí zhoustnout. Nalijte přes sítko do čisté misky, úplně vychlaďte. Na závěr důkladně vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Dejte mrazit. Chuť bezu je výrazná, zmrzlina je příjemně nakyslá a na rozdíl od jiných těžších smetanovek je vyloženě osvěžující. Tak honem do ní, než všechen bez odkvete!

IMG_7688

(Kdo čtete německy, tak moje čtenářka Anička vyšťárala tento recept – odkaz dávám pro inspiraci a možné srovnání.  Recept zde zveřejněný považuji za své autorské dílo. )

 

 

 

 

18 komentářů u „Bez bezu jsem bez sebe

  1. No videa, co se člověk čtením webů nenaučí 🙂 Bezové mléko, ok, sirupík, jasně, kosmatice či limonáda taky, ale zmrzka. Rozhodně stojí za vyzkoušení. Ať žijí bezožrouti

  2. Koupila jsem si zmrzlinovač, našla tuhle stránku a jsem magor do dělání zmrzliny pro celou rodinu 🙂 Bez už se mi luhuje a venku nám dozrává angrešt.. neměla byste recept na angreštovou zmrzlinu? Děkuji za Vaše recepty tady a přeji krásné, zmrzlinou „vytuněné“ léto!

  3. Bezy miluju a když jsem narazila na tenhle recept, tak jsem neváhala. Ještě jsem stihla poslední květenství za naší stodolou. Byla to moje první domácí zmrzlina a je výtečná. Natrvalo zařazeno do portfolia receptů, které v tom krásném období, kdy bezy kvetou, musím udělat. Děkuji.

  4. Nasel jsem recept pozde, nezbyva nez rok pockat. Neslo by to prece jen ze sirupu? Mam domaci, konzervovany jen cukrem, takze hodne silny a husty. Tak jak na to?

    • Jasně že jo 🙂 Buď si udělejte sorbet, tam v zásadě zbývá přidat trochu vody, cukru a citronovou šťávu, většina receptů dělá sorbet buď se sirupu nebo dokonce limonády. Recept třeba tady nebo si dejte si vyhledat elderflower sorbet http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/657057
      Šel by i naroubovat na tu smetanovou tak, že část cukru nahradíte sirupem, zmrzlina pak bude dobře vláčná, ale chuť bezu trochu zastřenější. Pak jen pozor na obsah vody, dávkovat rozumně, aby to nebylo ledovaté.

  5. Mám pro Vás jeden tip. Stejně jako, se dělají smažené bezové květy, u nás na Moravě stejným způsobem smažíme i Akátové květy. Jsou také jedlé a navíc nádherně voní. Je to, dle mého názoru, mnohem lepší, než bezové květy.
    Příští rok, byste mohla zkusit udělat zmrzlinu z nich, je to opravdu voňavá záležitost a mohlo by to být super-extra-speciál-neobvyklé-jedinečné. Mějte se hezky

    • Lenko, to je vynikající nápad a určitě vyzkouším, vůni akátů mám moc ráda, voněla tak ulice, kde jsem vyrůstala. Že jsou jedlé jsem netušila. Určitě by zmrzlina šla podtrhnout užitím akátového medu.

  6. Nezkousela jste z bezu suseneho? Mam ho jeste tak pul velke sklenice, delame z nej caj, tak jestli treba nevite… 🙂

  7. Zdravim Vas, Vase stranky jsou nadherne, zmrzlinu miluji, i kdyz ji sama nedelam. Vase vzpominka na italskou zmzlinu ve Vodickove ulici me ledacos pripomela, chodivali jsme do zmrzlinarny u kina Svetozor, mivali hlavne vynikajici bananovou, ale taky jednou meli svestkovou a v poharu se slivovici to nemelo chybu. Ziji od 1986 v Nemecku, chodime u nas do italske zmrzlinarny, ktera je v nasem meste uz vice jak 75 let a je to rodinny podnik, podle toho se ke svym zakaznikum chovaji, hlavne ke stalym zakaznikum. Jinak nejvetsi zazitek jsem mela pri navsteve Florencie, tamejsi zmrlinarny maji takovou nabidku, ze je clovek az zoufaly, kterou sortu zkusit. Preji Vam vse dobre a hodne novych druhu – zkuste z cerstvych fiku, ta je taky vyborna. Zdravim Daniela

    • Fíkovou zmrzlinu jsme dělali, ale pokud ji chcete opravdu dobrou, tak má jednu nevýhodu – je příšerně drahá. Minimálně v našich krajích, kde jsou fíky pomalu za desetikorunu kus. Většina zmrzlinářů zmrzliny z exotického ovoce šidí nebo je dělají z připravených past, které vycházejí ekonomicky výhodně.

    • Já bych ještě dodala, že velkou roli hraje vyzrálost fíků, což je věc v našich končinách skoro nemožná. Vzpomínám, jak jsme našli jednou v Černé hoře opuštěný sad s fíkovníkem, s ovocem tak zralým, že takřka pukalo při trhání. Taková zmrzlina/sorbet by byl/a jedna báseň. Ta z dovezených fíků vůbec nebyla špatná, ale intenzita chutí řádově menší. Budu ráda, když mi prozradíte, kam to k Italům chodíte, jeden nikdy neví, kdy se zatoulá do Německa a podobný tip by se mohl hodit 🙂

  8. Už několik dní nadšeně pročítám a hltám Váš blog, který mi odhaluje fascinující svět domácí zmrzliny. Mým prvním výrobkem byla tahle bezinková a musím říct, že jsem byla nadšená. Nejen chutí, ale i vzhledem a konzistencí. Zmrzlinovač se už zřejmě natrvalo zabydlel v našem mrazáku a já se chystám na další pokusy. Díky za úžasný blog. Mimochodem, neuvažujete o napsání zmrzlinové kuchařky? Nějaká česká na trhu rozhodně chybí a kdo jiný by ji měl napsat než Vy? :))

    • Děkuji Tino, za moc milý komentář, jste moc laskavá. Určitě zkoušejte, zmrzlinivé možnosti jsou takřka nekonečné! O zmrzlinové kuchařce zatím neuvažuju, na to mám příliš málo znalostí a zkušeností a také úplně vlastních receptur, není zrovna jednoduché dát dohromady pár desítek receptů, které nejsou nijak odvozené 🙂 Každopádně děkuji za povzbuzení, třeba na to někdy dojde.

  9. Pingback: Mám vlastní cooking show! | Tři kopečky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *