Jeni’s má potíže

Můžete hádat, jaké stránky sleduji na Facebooku a jaké účty na Instagramu. Jasně že zmrzlinové. Kochám se nápady jiných zmrzlinářů a žasnu nad tím, jaké ovoce je v Kalifornii třeba v březnu k dostání. Většina těch účtů je přehlídkou vlastních úspěchů. Proto jsem nevěřila svým očím, když na svých stránkách zmrzlinárna Jeni’s vyhlásila dočasné zastavení prodeje a uzavření obchodů.

combo_jenissplendid_1

Jeni’s Splendid ice cream je dnes už velmi respektovaný řetezec Jeni Britton Bauerové, která začínala se zmrzlinou jakou mladá holka dočista na koleně. Svůj první byznys po pár letech zavřela,  aby se vrátila v mnohem větším lesku.  V mezičase studovala mlékárenství a chemii, aby zmrzlinu nedělala jen intuitivně, ale se skutečnou sumou vědomostí. U Jeni si dneska sami zpracovávají mléko a smetanu (včetně homogenizace) a vyvinuli vlastní systém, který vede k použití hebké zmrzliny bez použití vajec nebo sušeného mléka. Jeniny příchutě jsou vyhlášené a dost překvapivé – co takhle třeba heřmánek a chardonnay, kari, koriandr a maliny, zmrzliny s olivami nebo kandovaným fenyklem.

Jenže po letech spokojeného provozu a tisících děkovných dopisů se stalo něco, co je  noční můrou každého zmrzlináře. Hygiena v jednom ze vzorků objevila listerii. A teď nastává ukázkové chování, jak takovou situaci zvládnout. U Jeni’s nemlžili, bylo jim jasné, že to může být jejich absolutní konec, ačkoli si nikdo na žádné obtíže po konzumaci jejich produktů nestěžoval. Hned přiznali barvu, sami zákazníkům vypsali, co listerie může způsobit, bez vyzvání zavřeli všechny své prodejny, stáhli balené zmrzliny z obchodů a zákazníky vyzvali ke zničení domácích zásob a vrátili všem, kdo si požádali, peníze. Celkem zlikvidovali 265 tun zmrzliny. A pustili se důkladně do hledání zdroje nákazy, o každém kroku informovali. Celá tahle „legrace“ stála Jeni’s nejméně dva miliony dolarů. Listeria se nakonec objevila v jedné plničce kelímků, které šly na pulty obchodů. Jeni přizvala odborníky na hygienu a kompletně předělali kuchyni. Ovoce a zelenina se nyní zpracovávají ve zcela oddělených prostorách, různé pracovní zóny jsou vyznačeny barevně, aby se předešlo křížové kontaminaci, cesty mezi úseky jsou postřikovány antibakteriální pěnou, stejně jako podrážky bot zaměstnanců, kelímky jezdí na dopravním pásu..Dále si naordinovali pravidelné stěry a testování každé hotové dávky na listerii. Musejí to být obří permanentní náklady navíc, ale jeden lapsus na zničení pověsti úplně stačí. (Ostatně u nás všichni podezírají zmrzlinu ze salmonely na základě jedné aféry z 80. let s kachními vejci, přitom dnes hrozí více z majonézových salátů, ale rovnici zmrzlina – salmonela si pamatujeme od té doby všichni. Update – nejhorším aktuálním zdrojem je kuřecí maso z nedostatečně kontrolovaných chovů).

Produkty ze zmrzlinárny Jeni's  - fotky vypůjčeny ze stránek find eat and drink.

Produkty ze zmrzlinárny Jeni’s – fotky vypůjčeny ze stránek find eat drink, stejně jako horní fotografie.

Po všem tomhle si člověk přestává myslet, že český hygienický standard je zbytečná buzerace, včetně těch mnoha stavebně oddělených prostor, co dělí provozovny na hnusné kamrlíky. (byť tedy jde to i jinak, ale v menších provozech a o tom zas třeba někdy jindy).

Jo, příští pátek Jeni’s konečně otevírá, a to s velkou pokorou. Přestože zákazníci jejich otevřené chování ocenili a slíbili, že pokud to bude nutné, budou platit plnou cenu i prázdné kornoutky, jen aby pomohli Jeni’s zase na nohy. Každopádně – velmi poučný příběh, může se to stát každému.

Zdroje ku článku najdete zde.

1 komentář u „Jeni’s má potíže

  1. Jj, můžeme si myslet a vypadá to tak, jak píšete, že to, co požaduje naše hygiena a naše předpisy hraničí s buzerací a přehnaností, ale pořád je to málo. Z vlastní zkušenosti vím, že můžete mít krásnou kuchyň, plnou nerezu, jednoduchou na údržbu, a stavěnou a provozovanou dle všech nařízení a směrnic, jenže ouha, máte-li zaměstnance, co kašlou na údržbu přístrojů, které přijdou s potravinami do přímého styku (mixér, šlehačková láhev). To ostatní je sice fajn, ale pokud přijdu v restauraci k mixéru, který se udržuje v čistotě letmým oplachem, shodně šlehačková láhev a po zkouknutí blíže vidím zaschlé jídlo v těsnění, na hřídeli, obalený ventil smetanou, navinulou hlavu lahve svařeným mlékem…, a toto se opakovaně používá k přípravě jídla, a to přímým stykem s každou další potravinou, tak fuj, to mi hlava nebere a všechny požadavky hygieny jsou málo. Protože směřují někam jinam. Před Jeni’s smekám. Zná hodnotu svého jména a svého produktu a ví, jak z negativa vytěžit a nepřijít o zákazníka. Tam by se člověk asi nebál si dát zmrzku i z podlahy 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..