já mám ráda mléko v kávě./A ta druhá řekla/Nu-já mám raděj smetanu.
Já jsem ještě mlsnější než milí přežvýkavci z básničky Jiřího Žáčka. Mám ráda v kávě mléko i smetanu a ideální spojení mléka, kávy a smetany nabízí kávová zmrzlina. Za recept budiž dík Davidu Lebovitzovi a jeho skvělé kuchařce The perfect scoop. Na kávovou zmrzlinu existuje spousta receptů a většina radí použít čerstvě uvařené espresso. Pomiňme, že doma obvykle skutečně kvalitní espresso jako od profi baristy připravit nelze. Ale ani s alternativní přípravou kávy třeba v aeropressu nikdy nedocílíte té nejintenzivnější kávové chuti a vůně zmrzliny. Jednoduše proto, že je nutné do směsi nalít kávy celkem dost. A káva, to je především voda. Nespoutané molekuly vody se ve zmrzlině chovají neurvale, z čehož vznikají dlouhé krystaly – čili ledové kousky, konzistence navíc postrádá smetanovou hebkost.
Trik receptu spočívá v tom, že kávová zrna předají chuť smetaně a mléku. Mléčné výrobky dobře chytají vůně a pachy, jak si člověk všimne, když nechá nezakryté máslo v ledničce. V tomto případě ale tato vlastnost pracuje pro nás – stačí mléko a smetanu rozehřát s kávovými zrnky a nechat pěkně louhovat. Aspoň hodinu – pak záleží na tom, co kdo snese, ale bacha na postupné hořknutí. Není to úplně nejlevnější řešení – vyplatí se použít zrnka vyšší kvality a především čerstvá. Výsledek je ale mnohonásobně lepší a chuť kávy intenzivnější, než když se do stroje lije káva tekutá. Jo a nezkoušejte, že posléze zrnka opláchnete a použijete do kávovaru – to nejlepší už ze sebe vydala (prakticky ověřeno strýčky skrblíky:)
Intenzivní kávová (na cca 800 ml zmrzliny – něco mléka zrna nacucají a už nevydají zpět)
375 ml plnotučného mléka
150 gramů cukru
125 gramů celých kávových zrn
špetka soli
375 ml smetany ke šlehání
5 žloutků
1/2 lžičky mleté kávy (v originále je pouze 1/4 lžičky, ale já dávám víc, původní množství nebylo skoro ani znát.)
Ohřejte společně mléko, cukr, sůl a 125 ml smetany, přidejte kávová zrna. Jakmile je směs teplá a cukr rozpuštěný, sundejte z ohně, zakryjte a nechte aspoň hodinu louhovat při pokojové teplotě. Pokud po hodině zvednete pokličku a cítíte omamnou vůni kávy, znovu směs ohřejte. Nalijte zbytek šlehačky (250 ml) do větší mísy. V menší misce si zamíchejte 5 žloutků. Jakmile jsou žloutky spojené, nalijte do nich pozvolna horkou mléčno – kávovou směs, zamíchejte. Pak vraťte tekutinu (stále se zrníčky) zpátky do hrnce, ve kterém jste nechávali směs předtím luhovat a na mírném ohni za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Exaktní typy použijí teploměr – za hranicí 85 stupňů Celsia riskujete zdrclá vajíčka. Bez teploměru je nejjednodušší provést test pomocí silikonové stěrky, která je na míchání směsi ostatně nejvhodnější. Pokud směs houstne a pokrývá zadní stranu stěrky tak, že v ní zůstane cestička po vašem prstu, je hotovo. Opatrně nalijte pasterizovanou a zhoustlou směs přes cedník (ten zachytí jak zrnka, tak eventuální kousky tuhých žloutků) ke zbylé smetaně do mísy a dejte vychladit. Na závěr přisypte pro lepší texturu i vzhled trošku čerstvě mleté kávy a nalijte do zmrzlinovače.
Mimochodem, tuhle kávovou milují i lidé, co jinak kávu nemusí. Hořkost je příjemně kávová, nepřeslazená, ale dostatečně sladká na to, abych od zmrzky musela svou tříletou dceru vyloženě odhánět. Fotky pocházejí z přípravy kávové na Apetit piknik – ostatně tam patřila k oblíbeným druhům.
Záhadný zbytek smetany.
V receptu je 375ml smetany. 250ml jde do první várky. Pak je uvedeno dalších 250ml(!) nalít někam do větší mísy a tím její učinkování končí. Co se děje se smetanou ve velké míse? 🙂
Ten zbytek smetany tam je! „Opatrně nalijte pasterizovanou a zhoustlou směs přes cedník (ten zachytí jak zrnka, tak eventuální kousky tuhých žloutků) ke zbylé smetaně a dejte vychladit.“ Ale ještě to zpřesním, že to má být do té mísy, kam jsme si smetanu dali stranou. Směs tak jednak trochu zchladne, navíc je lepší celou dávku smetany nepřevářet. Pravda, to dávkování je poněkud blbě. Poprvé má být údaj 125 ml – upravuju v receptu a dík za upozornění.
Dobrý den,
chtěla bych se poradit jestli si tuto zmrzlinu můžu udělat i bez zmrzlinovače?
Děkuji
Mě by to také zajímalo. Nemáme zmrzlinovač. Je nutné zmrzlinu z mrazáku po hodině vyndavat a promíchávat? Děkuji! Emma
Pokud chcete hladkou zmrzlinu, tak ano – doporučuju promíchávat tak zhruba třikrát po cca 40 minutách, ideálně tyčovým mixérem. Ta námaha se celkem vyplatí, protože dostanete opravdu jemnou zmrzlinu. Jednodušší je vydat se cestou nějakého semifredda, to promíchávat nepotřebuje, ale dávají se tam syrová vejce. To pak vypadá nějak takto: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/13389/coffee-semifreddo