Jak si vybrat zmrzlinovač

I když na internetu koluje řada receptů, jak si vyrobit zmrzlinu bez zmrzlinovače, přiznávám, že já přísahám na techniku. Zmrzlina bez stroje je fajn do nanukových tvořítek, ale jinak čím dokonalejší stroj, tím lepší zmrzlina. Je jasné, že tu nejjemnější vytvoří (s použitím dobrého receptu) přirozeně profi stroj velikosti skříně s astronomickou cenou. Pochopitelně, že po něm toužím, ale sny nechme stranou a podívejme se, s čím  je možné vyrábět zmrzlinu doma.

Mražené dezerty lidstvo přitahovaly odedávna. Revoluční objev však spočíval v první mrazící technice. Totiž ve smísení ledu se solí. Do kovové nádoby se vlije připravená směs a kontejner se vloží do další nádoby, naplněné solí a ledem. Díky ledu a soli začne směs uvnitř mrznout. Jenže aby z ní nebyl tuhý špalek, je třeba míchat a seškrabát mrznoucí povlak ze stěn..Udělat zmrzlinu tedy vyžadovalo značnou vytrvalost a sílu paží, celý proces totiž dlouho trvá. Určitě znáte výroky, že díky mužům mají ženy práci v domácnosti jednodušší, protože to byli muži, kdo vynalezl pračku, žehličku a spol. (obsluhu a lopotu ovšem povětšinou nechali na ženách.) Leč za vynálezem zmrzlinovače stojí žena, jistá Američanka Nancy Johnsonová, která si nechala v roce 1845 patentovat jednoduše geniální zařízení. Princip ledu, soli a dvou nádob v sobě zůstal stejný, jen do té vnější přibyla efektivní velká míchací stěrka a navrch klika. Pořád to byla fuška, ale rozhodně menší otrava a metla navíc důkladně stírala směs ze stran nádob. Na stejném principu se prodávají „nostalgic“ zmrzlinovače dosud. Na ruční, ale i elektrický pohon. Koneckonců, existuje málo typičtější obrázek americké venkovské idyly, než rodinka na terase svého ranče, střídající se v míchání domácí broskvové…Asi něco jako naše draní peří 🙂

Zmrzlinovač na ruční pohon, k dostání na Amazonu.

Základní zmrzlinovače se vlastně od té doby moc nezměnily. Pořád se vyrábí na principu nádoby a metly, co míchá, aby se rozbíjely ledové krystaly a do zmrzliny se vešlehával potřebný vzduch, jen sůl a led nahradila uměle vytvořená směs, která se potřebuje nachladit řádně v mrazáku. Tento typ zmrzlinovače se obvykle skládá z nějakého podstavce, kde je motorek a namrazovací nádoby. Přesně takový  (Ariete Disney) jsem až do letošního jara měla. Výhody: Zmrzlinovač je skladný. Zmrzlina je z něj celkem rychle hotová- asi za cca dvacet minut. Jde o levný, dostupný typ. (pořídíte jej kolem tisícovky).

Tyhle typy dostane i ve verzi pro single domácnosti, a v pastelových barvičkách. Nedoporučuju velkým jedlíkům, výměnou za skladnost vyrobí třeba jen 230 ml. Ale zato rychle – podle výrobce mu to trvá 6-12 minut.

Nevýhody: Namrazovací nádobu je nutné mít opravdu důkladně namraženou, potřebuje zpravidla nejméně 12 hodin, ale 24 hodin to jistí. Já ji měla v mrazáku pořád. Logicky z toho ale vyplývá, že nemůžete dělat dva druhy po sobě a pokud hodláte vyrábět větší množství, musíte důkladně plánovat několik dnů dopředu. Směs je třeba do strojku lít opravdu hodně studenou, já ji nechávala v lednici přes noc. Zmrzlinu  musíte dát ještě trochu ztuhnout, výkon není takový, aby byla okamžitě k nabírání, ale bude příjemně našlehaná. Mě se v tomto typu osvědčily nejvíce smetanové zmrzliny, případně šerbety (tedy ovoce, voda plus navíc nějaký mléčný podíl). Sorbety nevycházely podle mých představ, zdály se mi příliš hrubé.

Škareda Mickey mě provázel věrně tři roky a překvapivě vydržel i dost výrazné zatížení.

Další modely již pracují s vlastní chladící jednotkou. Výhody: Zmrzlinu můžet vyrábět, kdy si vzpomenete. Nevýhody: Poměrně značná pořizovací cena. Jde o celkem velký krám, nehodí se tedy do malých domácností. Taky si dejte bacha na výkon. U rodičů na chalupě máme italský strojek na půl litru, zmrzlinu míchá dýchavičných 40 minut a pořád je dost tekutá. A miniaturní zrovna také není (ale dobře, jde o starší typ.) Tyhle přístroje navíc bývají docela hlučné. Pokud chcete vyrábět zmrzlinu ve větším množství, dobrou volbou jsou prý Cuisinart a Baumatic. Ty už mají i (částečně) nerez tělo. Osobně s nimi zkušenost nemám, ale pár přátel je s úspěchem používá. Nevím, zda je to úplně nevýhoda, ale některé tyto modely také nemají vyjímatelnou nádobu, což se někomu může zdát nepraktické při čištění přístroje. Míchače (metly, stěrky, jak kdo chce) bývají z plastu.  Tyto zmrzlinovače míchají zmrzlinu obecně déle, většinou kolem 4O minut. Cena je kolem čtyř – pěti tisíc korun. Objem bývá maximálně do 1,5 litru. Ještě existují zmrzlinovače jako nástavce na kuchyňské roboty, tady jsem ale pole neorané a nevím o nich bohužel nic..

Zmrzlinovač s vlastní chladící jednotkou.

Už jsem párkrát dostala otázku, jaký zmrzlinovač mám já. Vlastně jsem přeskočila jednu kategorii, jako když z trabiho přesednete sice ne vyloženě do limuzíny, ale do opravdu solidního vozu vyšší střední kategorie. Můj Lello Musso Pola už patří k profi výrobkům (hodí se pro malé cukrány, restaurace), ale pořád se ještě dá skladovat v bytě. Dokonce jde o typ, který si můžete postavit na linku..tedy v případě, že vlastníte kuchyň o rozloze kuchyňského studia a nevadí vám, že tenhle drobek váží 16 kg. Je s to vyrobit  šest litrů za hodinu, na svůj výkon je dost tichý, stěrku má z kovu a nádobu pochopitelně nevyjímací. Čistí se však překvapivě snadno. S časovačem a dvěma knoflíky (mražení, míchání) je blbuvzdorný a směs do něj netřeba lít studenou. I tak ho šetřím a horkou bych ho nerada opařila, ale vlažnou zvládne hravě. Sorbety dělá jemné a do 20 minut mívá všechno hotovo. Konzistence je vynikající, dá se hned jakž takž porcovat i do kopečků bez většího tuhnutí v mrazáku. Jak jste jistě pochopili, svého Taliána zvaného něžně Lelík, zbožňuju. Český distributor ho nabízí za cenu asi 36 tisíc korun, nicméně dá se sehnat ze zahraničí levněji.  Pro běžnou domácnost je bezesporu příliš velký a zbytečně drahý. Nicméně firma Lello nabízí i levnější modely pro domácí použití – i když levnější v tomto případě stále znamená o polovinu víc, než stojí Cuisinart…

Lello Musso Pola není zrovna malý, ale je úžasný! Za fotku velký díky Yanu Reneltovi.

A na závěr jedna legrácka, opět založená na soli a ledu, ideální věc na party nebo piknik. Do koule nalijete jednou stranou zmrzlinovou směs, druhou nasypete hrubou sůl a led a pak už si můžete venku zahrát třeba kuželky. Nebo si házet, koulet, jen na fotbal se nedoporučuje. Malá demonstrace, co s ním lze dělat, je třeba na tomhle propagačním videu.  Akorát při větším počtu lidí počítejte s tím, že každý tak tak olízne lžičku. Nicméně pořád nechápu, proč takovou věc k nám nikdo nedováží (ještě že to – jako obvykle – jistí Amazon.)

Play and freeze. Jsem skoro v pokušení si pořídit, jen tak pro legraci..

A jaký zmrzlinovač máte vy? Chystáte se nějaký pořídit? Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti.

86 komentářů u „Jak si vybrat zmrzlinovač

  1. Diky moc za informacny clanok 🙂 Nad zmrzlinovacom rozmyslam uz dlho, hlavne po precitani zlozenia zmrzlin v obchode.. Vyzera dobre hlavne ta stredna trieda, 36 ‚tycek‘ je uz na mna asi moc 🙂

    • Petro, desetisícové investice jsou pro občasné použití holé vyhození peněz. Velmi dobře mi sloužil laciný zmrzlinovač s namrazovací nádobou, jen to prostě bylo trochu nepohodlné, protože permanentně zabíral místo v mrazáku. Pokud chcete být marnotratná a máte na to místo, pak vřele doporučuju nižší modely od firmy Lello Musso, ale i tak je to cca deset tisíc. Ale opět – nevyplatí se, pokud zmrzku děláte čtyřikrát za léto. Ovšem domácí zmrzlina je nepřekonatelná a k té průmyslové se pak už moc vrátit nedá..

      • Myslim si tiez, desattisic do toho rozhodne dat nemozem.. ale ‚vypracuju‘ tie strojky za tisicku zmrzlinu dostatocne? Aky je rozdiel s uz spominanym 36 tisicovym?.. 🙂 A napriklad v porovnani so zmrzlinou z obchodu..?

        • Strojky za cca tisícovku: nejlíp podle mě fungují se smetanovou zmrzlinou. Dostatečně jí vypracují, ale domácí zmrzlina je vždy tekutější a rychleji taje než ta z krámu (ta je ostatně taky hlubokomražená.) Po udělání buď jíst ihned, nebo dát „vytvrdit“ na 2 hodiny do mrazáku – což celkem doporučuju. U ovocné mi vadila hrubší struktura, stroj nemá takový výkon na rozbíjení krystalků vody. Pokud milujete hlavně sorbety, kupte si raději dražší stroj.
          Zmrzlina z obchodu je vždy jiná než domácí. Chuťově i konzistencí. Konzistencí je samozřejmě „lepší“ – jenže toho se jednak dosahuje výkonem obřích průmyslových mašin, které do ní vešlehávají vzduch (je pak nadýchaná, rozplývá se více na jazyku, na druhou stranu u levnějších typů prostě platíte předeším za vzduch – tzv. „overrun“ je klidně 70% – když ji necháte roztát, je 3/4 kelímku pryč a na dně jen taková pěna) a jednak použitím různých dalších přípravků – emulsifikátorů, zhušťovadel, umělých sladidel.. Domácí zrmzlina je vždy hustší, tužší, trochu hůře se nabírá, po vyndání z mrazáku je třeba nechat ji i 20 minut povolit. Chuťově však nemá konkurenci a navíc víte, co jste do ní skutečně dala..

          • Super, diky moc za vycerpavajuce informacie! Presne nieco take som potrebovala, aby som si to vedela nejak konkretnejsie predstavit.. Prajem dalsie zdarne pokracovanie a vela zmrzlinovych kopcekov pred sebou 🙂

          • A este by som rada doplnila, ze tieto stranky su fakt super, velmi vela praktickych informacii, velky dik za ne!! 🙂

    • Děkuji moc za pochvalu, stránky byly nahozeny rychle a určitě se budou ještě vylepšovat, jak graficky, tak doufejme i obsahově..
      Pokud máte robota, asi bych koupila nástavec k němu, místa v kuchyni nikdy není nazbyt. Podle popisu to vypadá 100% na nachlazovací misku, tedy udělat si místo v mrazáku. Tou mísou pak bude robot nejspíš otáčet a míchat. Je celkem velká, zmrzliny se do ní evidentně vejde dost.

      • Děkuji za odpověď. Když to neklapne, budu mít aspoň další mísu na těsto 🙂
        Těším se na další recepty!

    • Dobrý den,
      Kitchen Aid vlastním a s ním i nádobu na výrobu zmrzliny. Nádoba má dvojité dno, v němž je kapalina a před přípravou zmrzliny se musí nechat 15 (lépe spíše 24 a více hodin) nachladit. Pokud máte malý mrazák se šuplíky (zásuvkami) dejte si pozor, aby se do něj nádoba vešla. Já jsem musela poslední nejvyšší šuplík odstranit a nádobu pokládám přímo na dno, jinak by se mi do mrazáku nevešla. Zkusila jsem vyrábět francouzskou vanilkovou zmrzlinu z přiloženého manuálu k nádobě, dále čokoládovou zmrzlinu podle knihy Ivety Fabešové a višňovou/třešňovou zmrzlinu s řeckým tvarohem a medem podle blogu mlsné kočky. Mí rodiče mají stejnou nádobu, ale jsou oproti mně ve výhodě, protože jejich velký skříňový mrazák dokáže nachladit nádobu lépe, než má lednička, u níž nejde zvlášť regulovat teplotu mrazáku a tak se mi při testech výsledné zmrzliny zdá, že má zmrzlina rodičů lepší výslednou konzistenci a při výrobě je tužší než ta má. Určitě nelituji, že jsem si nádobu pořídila, i když je domácí zmrzlina troššíčku tužší než kupovaná chuťově je nepřekonatelná.

      • Díky za radu, Holly! Já mám poměrně malý mrazák, ale neustále toužím po větším 🙂 Takže to nejspíš udělám tak, že si koupím nástavec na zmrzlinu a mrazák budu případně kupovat podle něj. Hlavně že vím, že to není krám 🙂 Koupila jsem si teď tvořítka na nanuky od Tescomy, a i když se o opravdové našlehané zmrlině nedá hovořit, není již cesty zpět 🙂

  2. Dobrý den, ráda bych o vás napsala do dalšího čísla našeho časopisu, nicméně jsem nikde nenašla Váš kontakt, myslíte, že byste mi mohla prosím napsat na tento mail?
    Děkuju
    Míša

      • Tak kamarád si ji zkoušel objednat, nic nemají skladem, takže to jasně berou např. z ebay…Kdyby ji náhodou někdo chtěl, je asi jednodušší obrátit se přímo tam.

  3. Také se podělím o zkušenost. Mám zmrzlinovač DeLonghi (ten jediný domácí co dělají) a jsem s ním (v rámci ceny okolo 5t.) spokojený. Předtím jsem měl kdysi v kavárně profi mašinu a výsledek je celkem srovnatelný. Jediná na co vřele doporučuji si dát pozor jsou plastikové lopatky. Pravděpodobnost, že je zkřivíte je celkem vysoká (mně se to povedlo za dva týdny) a můžete být pak nemile překvapeni, že nepatří mezi běžně dostupné příslušenství. V mém konkrétním případě se čekání protáhlo na (ne)sladkých osm měsíců. Naštěstí jsem objednal hned tři 🙂 Každopádně jestli do něčeho příště půjdu tak jedině s nerezovou metlou (ty ovšem bývají dražší).

    • Při výběru zmrzlinovače do Tří kopečků jsem chvíli o DeLonghi a podobných přístrojích uvažoval, ale nakonec mě odradily právě recenze na Amazonu na téma plastové lopatky. Proto jsem se rozhodl přeskočit celou jednu kategorii a rovnou sáhnout po přístroji s nerezovými lopatkami. Protože mám srovnání s nižší kategorií, musím říct, že se příplatek navíc vyplatil.

  4. Koukám že tato diskuse je už trochu starší a popisované produkty taktéž, ale i přesto se zkusím zeptat. Chtěl bych nějaký levnější zmrzlinovač, abych mohl hlavně prckům vyrábět zmrzlinu. Narazil jsem na web, kde mají zmrzlinovače v cenové, která mi vyhovuje. Chci se tedy zeptat, který z těchto výrobníků zmrzliny na tomto webu http://www.euronakupy.cz/zmrzlinovace/ byste mi mohl někdo doporučit? Příp. mátě někdo s nějakým osobní zkušenost?

    • Levné zmrzlinovače jsou si vždycky podobné a pracují na totožném principu. S touto značkou nemám konkrétní zkušenost, takže nevím, zda není nějak poruchová, ale osobně si myslím, že je prakticky jedno, co v téhle cenové kategorii koupíte. Jde o to, hlavně důkladně nachladit nádobu – obyvkle to bývá minimálně 8, spíše 12 hodin, ale úplně nejlepší je mít ji v mrazáku skoro pořád. Osobně bych volila model co nejjednodušší bez displeje – takový jsem sama měla a sloužil dobře. U těchto typů vždycky dojde k několika věcem – zmrzlina bude trochu řidší a ne tak umíchaná do tuha (nechat dotuhnout v mrazáku), vždy část lehce přimrzne ke stěně – to je ale naprosto normální a chuti to rozhodně neubírá. Domácí zmrzlizna i bez zmrzlinovače je mnohem lepší než ta s obchodu, a i ten nejhorší zmnrzlinovač vám pomůže k celkem dobré konzistenci. Přeju šťastnou ruku.

    • Terezo, to je od pohledu takhle těžké říct – intenzivní chladící systém jsou slova, co moc neříkají..podle velikosti je jasné, že bude podobný systém, jako jsem psala v předchozím komentáři – tedy namrazovací v mrazáku. Všechny tyto přístroje jsou si v zásadě podobné, poruchovost a spolehlivost u jednotlivých typů těžko hádat. Trochu mě zaráží doba mražení až 40 minut (s dobře namraženou nádobou a vyhlazenou směsí to bývá i polovinu času), ale zase je výrobník větší..Nejsou na něj někde uživatelské recenze? U těchto typů jde také zvážit jak komfortní je obsluha – je nahoře dostatečně široký otvor pro vlití směsi, jak se směs pak bude vybírat..Ale na to by bylo dobré strojek vidět nebo někde sehnat uživateské recenze. Pokud si ho pořídíte, klidně sem vložte zkušenost, určitě to dalším pomůže.

  5. Po strašné zkušenosti s zmrzlinou s výstaviště v Lísé nad Labem jsem našel tito velmi zajímavé stránky, díky za ně. A objednal zmrzlinovač Unold ICE. Až příjde, tak zde rád poreferuju.

    • Děkuji za pochvalu a budu se těšit na váš komentář, určitě dalším nerozhodnutým pomůže při rozhodování, jaký strojek koupit. Domácí zmrzlina – a to dokonce i ta nepovedá – bývá mnohem lepší než kupovaná, ta se žel až na vzácné vyjímky nedá vážně jíst..

  6. Nalákáni Vaším blogem vybíráme taky zmrzlinovač. Hledali jsme přístroj s nerezovým míchadlem, a jediný, který jsme našli, byl Musso Lussino 4080. Bohužel se prodává téměř výhradně přes amazon, pro napětí 110 V a americké zásuvky, anebo předražený z italského e-shopu.
    Proto bych se chtěl zeptat, přes co jste polo koupila Vy, jestli lze srovnávat výkon (rozbitelnost) přístrojů s plastovým míchadlem a nerezem, a jestli tomu odpovídá o tolik vyšší cena (Musso Lussino stojí 2x víc než přístroje stejné kategorie s plastem).
    Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,
      značka Musso je to nejlepší, co si jako amatér do domácího použití můžete koupit. Pochopitelně i Nemox Pro nebo Gelato Chef, ale ceny jsou dost podobné jako u Lussina nebo Poly či vyšší (u nás ještě nastřelené hodně vysoko) Samozřejmě záleží, co od přístroje chcete. Pokud nechcete používat zmrzlinovač často a dlouho a ne párkrát za sezonu, tak se to nevyplatí a asi investujte raději do Cusinart ( i když tam právě to plastové míchadlo občas prý zlobí..). Z vlastní zkušeností ale musím říct, že nerezové míchadlo je opravdu skvělé. V případě mého stroje uděláno tak, že je jen minimální šance, aby se cokoli rozbilo, obsluha a čistění je velice komfortní.Je také velmi efektivní ve stírání zmrzliny, je udělané tak, že do něj nic nezalézá a plíseň nemá šanci..Celý stroj je velmi robustní, dobrý a produkuje konzistečně opravdu dobrou zmrzlinu, smetanová je jemná a sorbety dost slušné. Já jsem kupovala zde, ale myslím, že jsme zrovna měli štěstí na nějako slevu. http://www.italy-outlet.com/shop.php?lang=en&curr=EUR

  7. Dobrý den,
    potřebovala bych opět poradit – čím nabíráte zmrzlinu? Máte kopečkovač, špachtli nebo něco jiného? A pokud kopečkovač, tak takový ten jednoduchý (vypouklá lžíce) nebo s tím udělátkem, co to pomůže vyklopit?
    Děkuji za radu 🙂

  8. Dobrý den, prosím můžete napsat základní recept na zmrzlinu, třeba vanilkovou. Po přečtení vašich stránek si chci pořídit kvalitnější zmrzlinovač, máte prosím tip kde ještě se dá koupit italský Musso Lussino 4080, nebo podobný?
    Děkuji za odpověď
    Monika

    • Poslední dva týdny jsme nedělali téměř nic jiného, než hledali prodejce na Musso Lussino 4080. V Evropě se pod 700 EUR chytáte velmi těžko. My ho objednáváme z USA (pár prodejců ho má i ve verzi 220V – pozor, většina jen 110V), žádný ho ale neposílá do Evropy. Takže to znamená přes dovážkovou službu *reklama* – např. amhk.cz *konec reklamy* 🙂 S dopravou a clem to pak vyjde cca na 15 tis. Ale chvilku si na to počkáte, lodí to sem jde 5 týdnů…
      V itálii na lagondola.it mají jeden s defektem (poškrábaný s promáčklinou) se slevou, ale ani s touto slevu to nevychází lépe než bezvadný z USA. Je to ale zdlouhavější, náročnější a o mnoho dobrodružnější…

  9. Dobry den, hodlam si zakoupit Lello Musso Pola, a chtel bych vas poprosit, jestli mate recept na poctivou vanilkovou zmrzlinu nejlepe z vanilkovych lusku. dekuji moc Robert

    • Dobrý den, tím si nejsem jistá, točená zmrzlina má nižší poměr mléčného tuku a nějaké stabilizátory potřebuje, aby držela pohromadě. Receptura je docela obtížná na vychytání. Typicky se přidává karagenan, xanthanová guma, karobová guma (což jsou ale všechno látky přírodního původu). Poměr mléčného tuku by měl být kolem 4%, ostatní částice obsažené v mléku (jako proteiny a přirozené cukry) by měly být kolem 11 %. Což je možné dosáhnout přidáním sušeného mléka. Vychytaný by měl být i poměr cukru, protože při přílišném množství by zmrzlina nedržela při sobě. Jako emulsifikátor můžete použít vaječné žloutky (tam většina výrobců dává mono a diglyceridy mastných kyselin). Tuhle formuli nemám vyzkoušenou, ale zdroj je spolehlivý, tak můžete zkusit: 91 gramů smetany (obsah tuku 35%), 702 gramů homogenizovaného mléka, obsah tuku 4%, 65,6 gramů sušeného mléka, odtučněného, 111 gramů cukru, 5 gr xanthanové gumy, 5 gr karobu a 1 gr karagenanu, 8 žloutků, vanilkový extrakt dle chuti. Mašinu na soft serve nemám (ikdyž v domácí verzi to prodává Cuisinart 🙂 tak kdybyste zkoušel, dejte vědět.

      • Dobrý den, studuji si tu vaše stránky, hledám inspiraci. Sama mám recepturu na základní smetanovou (vanilkovou, kávovou,…) krásně vychytanou bez jakékoliv chemie. Je sametově hebká, bez ledové krupičky. Občas se však nechám zlákat nejakou novou recepturou a většinou to dopadne špatně. Všechny ty neúspěchy mají podle mě společného jmenovatele – příliš vysoký podíl mléčného tuku. Z mého stroje (Bravo Trittico) na konci doluji hrudkovatou, přešlehanou hmotu nevalné chuti. Je možné, že Trittico prostě šlehá s přílišným nasazením a že zmíněné receptury jsou upravené pro domácí zmrzlinovace? Existuje místo, kde hledat inspiraci pro strojovou „profi“, ale nechemickou výrobu? Díky za zprávu, Kateřina

        • Dobrý den,
          s průmyslovými stroji nemám zkušenost, ale myslím, že je to přesně tím, jak píšete. Jediná šance je, buď se spojit s výrobcem a jejich kuchařkami a know -how (Angelo Grasso – jeho knihu jsem nikdy neměla v ruce, ale dost současných zmrzlinových technologů na něj přísahá, domnívám se však, že určité složky budou přidány – eg. locust bean gum a spol) anebo si to přesně sám spočítat a vychytat podíl tuku a sušiny. Pro tyto stroje s vysokým nášlehem možná ani nejsou potřeba vejce. Nezkoušela jsem to zjistit, ale cosi mi říká, že tyto vědomosti nikde zdarma k mání nebudou, já osobně si pohrávám s myšlenkou na nějakou gelato university, je dost možné, že bych za čas mohla mít podobný problém 🙂 Možná jsou ukryté i v nějakých profi kuchařkách, ale to člověk těžko zjistí, pokud mu někdo neporadí, v jaké přesně je hledat. V ideální „profesionální“ zmrzlině by měl vybalancovaný podíl tuku, cukrů a podíl vody a dalších látek v mléku (průměrné plnotučné mléko je 87% voda, pak 3,6 mléčný tuk, 9% zbylé částice, tedy non – fat milk solids, neznám přesně český ekvivalent, ale jde o laktózu, proteiny, minerály, vitamíny.). Podle Pretiho, autora Il gelato artigianale italiano by měl být tento poměr: 14-20% cukru, 6-14 % tuku, 6 – 11% non-fat milk solids. Což člověku moc nepomůže, dokud nemá po ruce nejdřív nějaký návodný recept, jak si všechno spočítat (tabulka na výpočet se najít dá, ale..) Já bych určitě potřebovala doučko z chemie 🙂
          Ještě jsem rychle prolétla Amazon a osobně mě zaujalo toto: http://www.amazon.co.uk/Gelato-Gourmet-Frozen-Desserts-professional/dp/1409288501/ref=sr_1_26?ie=UTF8&qid=1390767826&sr=8-26&keywords=gelato (minimálně to není italsky, jako většina profi knih..)

          • Receptury od vyrobce me neuspokojily. Mam zakladni tuto: 360g cukru, 36g hroznoveho cukru, 92g sučeného plnot. mleka, 1134g plnotučného mléka, 332g smetany, 44g žloutků. Je skvělá. Zkouším ji variovat (pistaciova, skořicová, kavova, z trtinoveho cukru, jogurtova…). Většinou to funguje super. Ale takovou tu „echt“ čokoládovou jsem ještě netrerila…

          • Řekla bych, že je to dost podobná formule, jakou používají profi zmrzlináři včetně Angelata (ti ale myslím nemají vejce, ale určitě směs cukrů a sušené mléko). Tedy ne že by někdo někoho pustil do receptur, jen hádám. Jste dobrá, že jste na to takto přišla! Zmrzlinu máte k okamžité konzumaci, nebo ji i chvíli skladujete?

          • český název těch non fat solids je tukuprostá sušina 🙂

          • Omlouvám se za výpadek.. Zmrzlina podle výše uvedené receptury jde skladovat bez problémů. Při vypusteni ze stroje ma konzistenci tocene zmrzliny. V restauraci vyzkouseno max. třídenní zmražení (vždycky se sní dřiv), ale v domácích podmínkách byla při testování kávová i po měsíci stejně dobrá. Jen stále laboruji, jak z toho udělat dobrou čokoládovou. Když je „pořádně čokoládová“, tak se začíná drobit.

  10. Tvrdnutí a drobivost dělá kakaové máslo. Zmrzlináři většinou čarují pomocí směsí cukrů, v jiných rceptech jsem se zase setkala s tím, že se používá pouze kakao (hodně kakaa.) Asi by pomohl nějaké invertní cukr (?). V domácích receptech se nedrobí, ale nabíratelnost je vždycky mizerná. Musím u vás někdy ochutnat, nejen zmrzlinu..

    • Jen z kakaa mi to přijde takové falešné… Ještě mam v planu zkusit glukozovy sirup (ačkoliv ho nemam rada a do receptur skoro nepoužívám). Já vždycky zkouším, testuju…a jak po třech pokusech nepřijde pozitivní výsledek, tak se zatáhnu a nechce se mi riskovat další litry mléka a smetany vylévat do záchoda…

      • Tvrd­nutí a dro­bi­vost zmrzliny se potlačí přidáním 1% Karagenan.

        •Karagenan je sulfátový polysacharid, který se vyskytuje v červených mořských řasách. Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, želírující látka a emulgátor.
        •získává se z červených řas (nejčastěji z tzv. Irského mechu) přidáváním etanolu, metanolu nebo isopropanolu nebo působením horké zásadité vody.
        •karagenan je hojně využívanou látkou v potravinářství. Stabilizuje mléčné výrobky; např. do čokoládového mléka je přidáván z důvodu, aby se čokoláda neoddělila. V pekařských výrobcích zlepšuje těsto a zvětšuje objem. V sýrech se používá jako stabilizátor emulze. Jeho schopnost redukovat množství vstřebatelného oleje se využívá ve smažených jídlech. Dále se používá při tepelném zpracování smetany, zmrzlin, mléčných nápojů a pudinků. Karagenan můžeme nalézt i v potravinách, které se používají při odtučněných kůrách, protože při požití má schopnost zvětšovat svůj objem, a tím způsobuje pocit nasycení. Přidává se také do různých čokoládových výrobků, cukrovinek, francouzských dressingů, uměle přislazovaných žele, džemů, do nealkoholických nápojů, sirupů, polévek, zálivek, slaného pečiva, ale také do šlehaček ve spreji, masových konzerv a dětské výživy. Pro vegetariány a vegany je to možná alternativa k živočišné želatině. Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice jako emulgátor do krémů nebo při výrobě mastí bez obsahu olejů. V lékařství se Irský mech používá jako prostředek ke zklidnění kašle.

  11. Uvažuji o pořízení stejného zmrzlinovače jaký používáte Vy (zas tak moc velký výběr v této třídě není) a chtěl bych se Vás zeptat jakou hmotnost surovin zvládne reálně zpracovat. Výrobce uvádí 1,5kg, ale tyto údaje bývají často podhodnocené. Druhou variantou je pak Nemox 1700, ale ten deklaruje jen 1,1kg (a vypadá „plastikově“). Díky za radu.

    • Dobrý den, nevím, zda vám odpovídm úplně adekvátně, protože jsem si tekutiny, co liju do stroje ještě nikdy nezvážila, ale stroj hladce umíchá cca 1,8 litru. Dají se umíchat i dva, ale to už vylézá směs skoro ven.

  12. Dobrý den, koupila jsem si nedávno přístroj na výrobu domáce zmrzliny typ: Ariete 635. Dala jsem nádobu do mražáku na cca 18 hodin a směs do ledničky. Ale směs mi neztuhla na tolik aby jsem udělal krásnej kopeček do kornoutku. Co jsem udělala špatně? Použila jsem recept: cukr svařený s mlíkem a čokoládou, pak jsem přidala vyšlehanou smetanu. Moc Vám děkuji předem za radu.

    • Dobrý den, z absolutně žádného zmrzlinového stroje nevyjde zmrzlina tak tuhá, aby se z ní daly ihned dělat úhledné kopečky. Je běžné, že se podobá spíše točené.Je třeba ji nechat ještě 2 -4 hodiny zatuhnout v mrazáku, pokud z ní chcete dělat „kuličky“. Pokud neztuhla po pobytu v mrazáku, pak je něco špatně v receptu.

    • Ještě k Ariete – nechte ho namrazit 24 hodin, i když návod uvádí méně. V červenci vyde podrobný test zmrzlinovačů v Dtestu – včetně Ariete a žádný z těch, co měli namrazovací nádobu nepracoval adekvátně pokud nebylo namraženo 24h…

  13. Zdravím, Taky uvažuji o zmrzlinovači. A napadla mě geniální myšlenka.
    Proč prostě nestrčíte ten mixér do mrazáku a nenecháte ho tam těch 20 minut běžet?
    Nebo by stačilo sehnat někde starou ledničku s mrazákem, vyndat kompresor a trubičky omotat kolem hliníkové mísy u mixéru. Každopádně tu první variantu zkusím až mi příjde Vanilkový Mixar.

    • A počítal jste s tím, že ten přístroj v chodu vydává teplo a ne úplně malé? 🙂 Taky mi není jasné, jak byste to řešil s přívodní šňůrou. každopádně až to zkusíte, napiště, jak to dopadlo.

  14. No nakonec z toho asi uplně sejde. Protože když si spočítám že mixar 2kg stojí cca 350Kč, z toho udělám 4litry zmrzliny, což je 87Kč za litr a v obchodech se litrová vanička už hotové a chutově daleko zajímavější zmrzliny dá koupit ještě za méně a bez práce, tak jsem se slzou v oku usoudil že mi to za tu práci nestojí. 🙁

    • Neblázněte s mixarem a udělejte si zmrzlinu vlastní. Nebude sice úplně super levná, ale pokud si vyberete nějaký levnější druh aka karamel ne zrovna pistácie, za 87 pod litr se dostanete snadno 🙂 Zmrzlinovač nepotřebujete – můžete dát do nádoby v mrazáku a směs pravidelně „rozhrabávat“ třeba tyčovým mixérem, po dobu 3 hodin každým cca 20 minut. Určitě bude lepší než kupovaná a navíc vaše :D!

  15. Ahoj všichni zmrzlináři, stále zde probíhají diskuze na téma“stroj“ – zmrzlinový stroj. Myslím si – nechci nikoho urazit – že většina z nás si chce udělat dobrou vlastní zmrzlinu doma, ne ve velkém množství a ne každý den. Připadá mi, že pvažujete „zmrzlinový stroj“ za jakési magické zaklínadlo, do kterého se to všechno prostě dá a „ono“ to má vyrobit výbornou zmrzlinu, na kterou jsme zvyklí např. v Itálii. A ono to tak není – technické problémy atd. A při tom – zrzlinářka vám to opakuje dokola jasně – je třeba MRAZÁK./mrazicí stroj v mrazáku mě fakt pobavil!/ Takže místo shánění strojů a plýtvání časem- dnešní výrobci vám vyrobí stroj na cokoliv – jste mohli mít už dávno doma spousty zmrzliny vyrobené posledním popisovaným způsobem. Musí se tomu věnovat čas – ale mezi koukáním na bednu nebo do PC máte za večer hotovo. Já takhle vyrábím těstoviny, peču chleba atd. Je potřeba jen ji rozvrhnout čas a zbytečně ho neztrácet. Přeji mnoho úspěchů a velmi bych ocenila , kdyby zmrzlinářka nebo někdo podobný sem dal dobrý a přesný recept na základní zmrzlinovou směs a PŘESNÝ – hlavně časově – postup na výrobu a to bez zmrzlinového stroje. Díky. J.

    • Milá Jolano, já se na to už delší čas chystám, ráda bych porovnala vzorky jen z mrazáku a ze stroje. Postup není nijak náročný, „náročné“ je jedině na prohrabávání nezapomenout a vyhradit si na to pár hodin, kdy je člověk – třeba večer – doma. Všechny receptury zde uvedené fungují na tzv. „still freezing“ tedy metodu strčím to do mrazáku, rozruším a počkám. Existuje i pár dalších tipů, jak domácí zmrzlinu bez stroje vylepšit a změnšit tak počet ledových krystalů, které stroj celkem účinně rozbíjí. Snad se mi to v blízké době podaří sepsat. Ukrutně nestíhám, zmrlzinová sezona je zkrátka tady..

  16. Dobrý den, nejdříve díky za skvělé stránky. Já se, narozdíl od paní Jolany, nadchnu pro každý stroj co usnadní práci a ušetří čas. Takže jsem si koupila zmrzlinovač, ten co se musí nádoba namrazit a pokud nás to bude bavit, tak klidně zainvestuji dál. Zítra se chystám na první zmrzlinu, už se těšíme. Měla bych takovou stupidní otázku. Čím myjete namrazovací nádobu? V návodu píšou otírat vlhkým hadříkem a nepoužívat čistící prostředky, můžou nádobu poškodit. Tedy zapatlanou nádobu otírat? To snad ne. Takže budu mýt klasicky jarem a opláchnu. Asi je myšleno nepoužívat agresivní čistící prostředky. Koupila jsem bráchovi taky zmrzlinovač jiné značky a v návodu to samé. Jak to tedy kdo čistíte?

    • Dobrý den,
      nádobu myji jarem a houbičkou, jemnou částí. Připáleniny u zmrzlinovače nehrozí :-), takže žádné drhnutí, jen nádobu vypláchnu otřu a šup do mrazáku. Zajímalo by mě, co se píše v mém návodu, musím se doma podívat.

      • Každá svůh stroj jsem umývala vodou a běžným saponátem. Dokud jsem měla ariete, kde zmrzlina hodně přimrzala ke stěna nádoby, tak jsem ji seškrbávala plastovou stěrkou. Myslím, že výrobce má na mysli agresivní prostředky a možná se chce vyhnout reklamacím za poškrábání a jiné poničení (většina nádob bude z hliníku…)

  17. Děkuji za odpovědi, myju to taky saponátem a jemnou houbičkou. Proběhla premiéra – jahodová zmrzlina a celá rodina nadšena. Zmrzlinovač mám obyčejný, umíchal to za pár minut. Už má vyčleněno čestné místo v mrazáku 🙂

  18. Dobrý den, jsem naprostý laik, nikdy jsem zmrzlinu nedělala, když nepočítám rozmixované ovoce ve formě dření, dávané do mrazáku. Ale ráda bych to změnila a pořídila si zmrzlinovač. Jenže jsem se domnívala, že na to není potřeba mrazák, že zmrzlinovač dělá zmrzlinu sám, až po přečtení všech informací jsem zjistila, že to jinak nejde. Můžete mně poradit, jak asi je ta nádoba velká? Potřebovala bych co nejmenší. Já mám mrazák prakticky stále plný, volný šuplík nemám nikdy. Takže jestli je to také pro lidi, co mají jen šuplíky dole v ledničce. Nemám prostor pro skříňový nebo pultový mrazák.A jak dlouho pak zmrzlina vydrží, já si myslím, že se musí hned sníst. Nedá nějak obejít, např. tím, že směs bych nějak důkladně vyšlehala a pak dala jen do vaniček zmrazit? Děkuji. P.S. Četla jsem reklamu na zmrzlinovač Delimano, tuším že cca za 800 Kč, tak jestli je dobrý. Zas tolik šetřit nemusím, jen mi jde o ten prostor v mrazáku na tu nádobu.

    • Dobrý den, jsou dva druhy zmrzlinovačů – jeden z nich má vlastní generátor, který sám zmrzlinu míchá a chladí, není třeba žádnou jeho část dávat do mrazáku. Nevýhoda je, že je méně skladný a dražší. Druhá část zmrzlinovačů počítá s tím, že nádobu, v níž se zmrzlina míchá, umístíte před použitím do mrazáku, kde se nejméně 12, ale spíše 24 hodin nachladí. Právě to namražení pak pomůže zmrzlinu umíchat. Do běžného šuplíku se asi většina vejde, problém myslím nastává u těch maličkých šuplíků (spojení ledničky/mrazáku, kde je horní prostor velmi nízký). Domácí zmrzlina vydrží nejméně měsíc, někde se udávají 2 – 3 týdny – ale podle osobní zkušenosti je klidně i po 3 měsících dobrá, pokud ji tedy skladujete jak se má a nevystavujete ji teplotním šokům. Nezkazí se, může ale nastat posun v konzistenci a chuti.
      Pokud chcete dělat bez zmrzlinovače, je to možné, ale směš pak vyšlehávejte pravidelně v průběhu mražení – cca kažou půlhodinu po dobu 4 hodin, pak ji necháte zcela ztuhnout.
      O zmrzlinovači delimano nic netuším, do testu DTestu myslím zařazen nebyl.

  19. Dobrý den děkuji za odpověď a za ochotu. Já mám docela velkou lednici; jeden šuplík je dokonce označen jako Big ; jenže problém je ; že tam pořád něco mám ; hlavně maso.Jedině to na 24 hod.vyndat ; v lednici se to myslím moc nerozmrazi.a hotovou zmrzlinu pak prendat , nevím zda to někdo takto dela.Mohla byste mne poradit nějaký zmrzlinovac – vyzkoušeny ? Na D test se moc těším ale klidně si ho koupím už teď pokud budu vědět jaký. ABY nebyl moc velký zkrátka šikovný pro rodinu a nebyl poruchovovy.Omluvte prosím úpravu textu , píšu z mobilu. Děkuji za laskavost. Milada

    • Maso se v lednici za 24 hodin nerozmrazí, ale určitě povolí a následným zmražováním mu dost uškodíte. Já mám namražovací nádobu ke zmrzlinovači neustále v mrazáku. Přiznám se, že skladování velkého množství masa v mrazáku moc nechápu, vařit z čerstvého je přeci daleko lepší. Ale každého věc. Moje mamka má v mrazáku i máslo, buřty, maso i několik let staré….:)

  20. Jinak s tím místem co to zabere v mrazáku to není tak hrozný, já mám objem nádoby 1,4l a zabere mi tak polovinu nejmenšího šuplíku v mrazáku. A musím říct, že jsme celá rodina spokojená. Zmrzlina je z toho fakt dobrá. Včera jsme dělali vodovou pomerančovou s malinami a byla výborná. U nás budeme zmrzlinovač asi dost využívat, takže kdybych neměla místo v mrazáku tak jdu do samomrazícího.

    • Byly jako téma v minulém čísle Ony, přílohy Mf Dnes. Ale tipuju, že ještě určitě budou. Já letos nepřipravovala nic, jen dávala nějaké recepty ke článkům do Týdne a DTestu – ovšem většina je stejně tu na blogu.

  21. Pár receptů jsem v časopisech viděla, ale hodně jich je z tepelně neupravených vajec a to já kvůli malým dětem nechci. Odpoledne jdu s dcerou dělat vanilkovou s čokoládou. Na ingrediencích nešetřím, takže nás to moc levně nevyjde, ale je to mňamka. Baví nás to a hlavně člověk ví co v té zmrzlině má.

    • Já také nedělám z neupravených vajec – žloutky pasterizuji, syrový bílek, který se někdy přidává do sorbetů nepoužívám, v jogurtové ho mám také pasterizovaný. Plus se samozřejmě ještě v makru a spol dají koupit žloutky již pasterizované a zabalené v tetrapaku. Jinak kvalitní zmrzlina prostě nemůže být levná, smetana, ovoce, dobrá čokoláda – to vše stojí peníze. Nicméně raději méně kvalitní a vlastní než litr hnusné z obchodu za pár šupů 🙂

  22. Dobry den, mam zacatecnicky dotaz.
    Zmrzlinovac bude darek k narozeninam od manzela, ale rada bych byla teoreticky vyzbrojena, abychom mohli hned zacit 😉 jde o stroj, co se dava do mrazaku. Jaky je zakladni postup a pripadne jednoduchy recept na treba cokoladovou nebo vanilkovou ci smetanovou?
    Chapu to spravne, ze smes na zmrzlinu musim nejdriv uslehat, pripadne i uvarit a paks e jeste tepla dava do zmrzlinovace, ktery ji dal sleha a chladi. Pote ji lze jeste pred podavanim nechat vic ztuhnout v mrazaku?
    Ta smes se do stroje leje jeste tepla? Nerozmrazi to namrazenou nadobu? Nebo se musi jeste zase i smes zchladit v lednici?

    Diky za odpovedi!
    A.

    • Myslím, že většinu odpovědi najdete v návodu u zmrzlinovače, včetně základních receptů. Jak připravíte zmrzlinu je na vás – postupů je celá řada, od složitějších po jednodušší, ostatně tento blog také obsahuje recepty – i na čokoládovou, stačí pohledat přes vyhledávací okénko. Většinou se ale u smetanových zmrzlin cukr rozpouští zahříváním v mléce, čili se nějaké tepelné úpravě nevyhnete. Pak musíte směs vychladit a teprve pak nalít do zmrzlinovače. Ostatně i tento údaj vám prozrazují recepty zde uvedené, co třeba si zkusit nějaký přečíst 🙂

  23. Dobrý den.Poradil by mi někdo….zakoupila jsem k robotu Kenwude také zmrzlinovač,nechala vychladit tu dvojtou nádobu 24 hodin,nechala vychladit i ty suroviny,které jsem předtím rozmixovala na směs ,tu nechala vychladit a pak vše dala míchat do toho zmrzlinovače. Zapla na nejnižší stupeň otáčení na dobu 30 minut,
    Buhužel,opět hmota nezhoustla,takže nevytvořila zmrzlinu.Směs zůstala opět tekutá.Já už opravdu nevím,kde dělám chybu,už to dělám po třetí a zase nic.

    • Já mám ke Kenwoodu také zmrzlinovač se zmražením je to, jak kdy který recept. Také se mi stalo, že jsem lopatku nalomila u hodně vychlazeného sorbetu. Většinou nechám protáčet cca 20 minut a když to nezabere dám do mrznout do mrazáku. Žádný zázrak jsem od toho nečekala, přece jenom je to jen chladící nádoba a ne zmrzlinovač s chladící jednotkou. Ale jsem spokojená, oproti kupovaným je domácí zmrzlina bomba.

  24. Můžu se zeptat v čem vidíte základní rozdíl mezi domácími výrobníky s kompresorem (Cuisinart/Unold apod) a těmi (polo)profesionálními jako máte vy (Nemox/Lello Musso)? Je velký rozdíl v konzistenci (způsob míchání, dosažená teplota) nebo jde hlavně o objem produkce a výdrž materiálu při nepřetržitém provozu?

    Mě totiž zaujalo, že jste tak dlouho vydržela s tím namrazovacím přístrojem. Ale pokud jedinou výhodou těch domácích s kompresorem je vynechání toho namražování, tak vašemu přeskočení jedné kategorie začínám rozumět o něco víc…

    Mým cílovým objemem je obsloužit zmrzlinou kavárnu – tedy mít ji jako doplněk ne jako hlavní nabídku.

    Díky moc za odpověď!

    • Rico, Lello Musso je již profesionální stroj, určený pro malé provozy – je pultový, takže na něj nepotřebujete tolik prostoru a pevnou podlahu, o investicích jako u velkých strojů pro zmrzlinárny nemluvě. Tyto stroje si kupují právě malé kavárny a restaurace, kde je zmrzlina jen doplňkem dalšího sortimentů a dezertů, ale nehodlají slevovat z kvality (podobný výrobník, byť od jiné firmy, jsem nedávno viděla třeba v Maso a Kobliha).
      Za prvé, z Mussa se vám zmrzlina dobže umíchá, aniž byste směs musel nutně chladit přes noc v lednici. U namrazovacího strojku je to nezbytné, u těch malých domácích z kompresorem doporučované. Konzistence je vynikající. A ten stroj skutečně hodně vydrží, u mě doma jede nejméně obden, zpravidla několik dávek za sebou a za tři roky bez jediné poruchy. To by asi jinak stavěné strojky nezvládly.
      S tím namrazovacím jsem vydržela a pro občasné použití je klidně doporučuji, ale pro vás účel rozhodně ne. Už před první větší akcí – Apetit piknikem jsem koupila Musso, protože bylo jasné, že potřebuju něco na výdrž. Kamarádka vlastní Baumatic gelato, je s ním spokojena, ale mimo sezonu zmrzlinu nedělá vůbec a v létě stejně nejvýše dvakrát týdně. Takže za mě určitě něco z vyšší řady – vyplatí se to.

  25. Zdravím všechny tři,
    kupujeme nový stroj na zmzlinu točenou SC 150 GR od Gel Matic, je to krásný brouček v retro designu v růzové barvě, umožňuje výrobu zmrzliny z čerstvého ovoce jogurtu atd… Nicméně mé nadšení zvadlo ve chvíli, kdy jsem zjistitla že se výroba se neobejde bez STABILIZÁTORU a co hůř stabilizátor se neobjde bez ÉČEK. Prý jsou ve všech točených zmrzlinách i v těch kde prodejce tvrdí opak.

    Chtěla jsem moc poprosit o radu, zda byste mi neporadily nějaký stabilizátor přírodní, šetrný, případně čím funkci stabilizátoru nahradit.
    Předem děkuji za rady.

    http://www.gelmatic.com/sc-150-gr/

    • Je to trochu jinak. Směs na točenou zmrzlinu potřebuje trochu jinou konzistenci než směs na kopečkovou. Tradičně se vyrábí prášková, tedy vezmete prášek, rozmícháte ve vodě, nalijete do stroje a máte hotovo. Prášek obsahuje u smetanových třeba sušené mléko, mono a di-glyceridy mastných kyselin (místo mléčného tuku) a cukr. Prášek na ovocné obsahuje ovocný základ, cukr, vodu a směs stabilizátorů, které mohou být přírodní.
      Samozřejmě to jde dělat i jinak. Zkouší to pan Hrivňák z tuchlovické Zmrzliny 2AD, chystá se k tomu Hana Michopulu v rámci připravované cukrárny. Nějakou lepší směs mají v Dobřanech, ale tam složení neprozrazují, tak nevím, zda je zcela bez stabilizátorů.
      Ale přesné složení vám nikdo ochotně neprozradí, protože by se připravil o konkurenční výhodu.

  26. Dobrý den. Rád bych se zeptal jestli je nějaký dostupný zmrzlinovač na trhu s kovovými lopatkami a pokud o nějakém víte pak který? Dostupnost v mém případě si představuji kolem 5000Kč. Děkuji

    • V této cenové relaci to asi nebude žádný (o žádném nevím). Plastové lopatky ničemu nevadí, trvanlivost mají dobrou. Mnohem důležitější je konstrukce celého míchacího ústrojí, aby se dala dobře čistit a vybírat.

      • Děkuji za odpověď. V tom případě mě zaujali domácí zmzlinovače značky UNOLD a DOMO. Jinak ale podobné přístroje dělá i guzanti nebo např. Delongi, nicméně levným italským spotřebičům zas tak nevěřím. Máte nějakého favorita v této kategorii přístrojů?

  27. Rád bych přidal pár osobních zkušeností. Vlastnil jsem zmrzlinovač k robotu Kenwood. Na občasnou výrobu zmrzliny celkem ušel. Chtěl jsem ale něco výkonnějšího. Další v řadě byl DeLonghi ICK6000, Made in China, samozřejmě. Skoro všechno plast, jen nádoba nerezová. Oproti Kenwoodu byl jediný rozdíl v tom, že nemusíte nádobu předem nachladit. Vydržel 12 dní, zhruba 20 dávek, pak se utavilo těsnění. Nakonec jsme našel ten správný zmrzlinovač. Po pravdě to bylo na základě zkušeností autorky tohoto webu – Zmrzlinářky :). Pořídil jsem celonerezový Musso Mini http://www.slehame.cz/cz-detail-1142231-zmrzlinovac-mini-2-l.html a od té doby mé nadšení nezná mezí. Hlavní výhoda je výkon. Lopatka je nerezová a nádoba umí chladit až po horní okraj. Při výběru si musíte vybrat, jestli chcete zmrzlinovače levný nebo kvalitní, protože levný kvalitní prostě neexistuje 🙂

  28. Dobry den, chtela bych poradit dobrou masinku, profi nebo semiprofi. Zmrzlinu chci delat na akce… Cca 50 – 100 porci, hlavne mi zalezi na tom, aby byla zmrzlina opravdu kvalitni. Dobre vyslehane, bez krystalek ledu. Dekuji

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *