Dynamo.

aneb co jste dýním ještě neprovedli.

dynovynanukuvodni

Dýňový sladký chlebíček, koláč, chleba, kari, hořčice, pomazánka..Dýňová sezona je v plném proudu a určitě je těžké přijít na to, co jsme dýním ještě neudělali. Recept na dýňovou zmrzlinu tu máte z minula, ale ne vždycky má člověk chuť patlat se žloutky. Tak co třeba dýňové nanuky? Recept není z mé hlavy, převzala jsem ho od nanukárny People’s Pop. Ale trochu jsem ho upravila – a není to vůbec špatné. Moje děti je jedly dokonce i do více než půlky! („Mami, to je z manga nebo z pomeranče? Z dýně. Aha.Tak já už ten nanuk nechci.“) Ale vážně – máte-li nazbyt dýňové pyré, nanuky jsou supersnadná cesta, jak ho zužitkovat.

  • 1 malá dýně (cca o váze 2,7 kg nebo 500 ml hotového dýňového pyré, radím využít nějakou chutnější dýni, třeba butternut nebo muškátovou)
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml cukrového sirupu
  • 1/4 lžičky čertsvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 tobolka kardamomu
  • 1 větší svitek skořice rozlámaný na kousky

Nejdřív je třeba připravit si cukrový sirup. Doporučuji tentokrát cukr třtinový – do dýňového nanuku je karamelová chuť tmavého cukru žádoucí. Dělám v poměru jedna k jedné, rychle přidám koření, zakryju a nechám vychladnout. Klidně přes noc, do sirupu jde chuť přece jen pomaleji, než třeba do teplého mléka, takže klidně nechte působit přes noc. Kdo chce, koření si ještě předtím podrtí. Dýně holt trochu přichutit potřebuje.

dynovynanuk2

V mezičase si připravím dýňové pyré. Dýni nevařím, ale vždycky vykuchanou bez zrníček vrznu do trouby. Jakmile je měkká, tak ji následně oloupu a rozmixuju, v případě vodnatější dýně dám na pár hodin na cedník vykapat. Smíchám cukrový sirup (pochopitelně scezený, ale chutí koření nasáklý)  a pyré, smetanu ušlehám a opatrně vmísím do směsi. Nahňácám do zmrzlinových formiček a dám ztuhnout.

Tuhle várku jsem vylepšila ještě polevou z čokolády. Kdo chce mít polevu lesklou, s pouhou rozehřátou čokoládou (na snímku 74%) nevystačí. Já přidávám lžičku či dvě kokosového tuku od firmy Rapunzell – ta vyrábí kokosový tuk, co nechutná po kokosu. Za mě tedy plus – i když je o prý ta méně zdravá varianta, takže se do budoucna chystám experimentovat s čistým kakaovým máslem.

dynovynanuk3

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *